František Kaberle

František Kaberle

Datum narození: 8. 11. 1973
Přezdívka: Kabelka
Místo narození: Kladno
Váha: 86 kg
Výška: 185 cm
Profese: Profesionální hokejista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

František Kaberle je bývalý český hokejista, který se řadí k nejlepším obráncům historie českého hokeje. Jeho jméno je vyryto na nejslavnější hokejové trofeji, na poháru lorda Stanleyho a má také pět titulů mistra světa.

František Kaberle je legenda českého hokeje. Stejně jako jeho otec, který v letech 1976 a 1977 vyhrál mistrovství světa. S hokejem začínal v rodném Kladně a už v sedmnácti hrál poprvé extraligu. Přes Švédsko se na přelomu tisíciletí dostal do kanadsko-americkíé NHL, kde odehrál slušných deset sezon. Působil v již bývalé Atlantě Trashers a v Carolině Hurricanes, se kterou v sezoně 2005/2006 vyhrál Stanley cup. A byl to právě František Kaberle, který v sedmém zápase ve finále play off rozhodl svým gólem.

Rodák z hokejového Kladna má také pěknou sbírku zlatých medailí z MS. Byl stálým členem zlaté generace, se kterou postupně získal pětkrát zlato. To poslední v roce 2005, společně se svým bratrem, Tomášem Kaberlem. Oba mají i bronz z Olympijských her v Turíně z roku 2006.

František Kaberle se po návratu do Česka v roce 2009 vrátil zpět do Kladna, kde odehrál jednu sezonu a pak zamířil na jednu sezonu do Pardubic.

Poté působil ještě jednu sezonu v Plzni a následně ukončil svou bohatou kariéru. František Kaberle je symbolem českého hokeje, stejně jako celá jeho rodina.


 

Další Sportovci

zobrazit profil Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger
zobrazit profil Martina Dubovská
Martina Dubovská
zobrazit profil Vítězslav Veselý
Vítězslav Veselý
zobrazit profil Jakub Klepiš
Jakub Klepiš
zobrazit profil Nikola Bendová
Nikola Bendová
zobrazit profil Gabriela  Jílková
Gabriela Jílková
zobrazit profil Ondřej Synek
Ondřej Synek
zobrazit profil Lukáš Kašpar
Lukáš Kašpar