Jaroslav Dudek

Jaroslav Dudek

Datum narození: 17. 1. 1932
Datum úmrtí: 31. 8. 2000
Místo narození: Trutnov
Profese: režisér, scenárista

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Dudek byl českým scenáristou, režisérem a milujícím manželem herečky Jany Štěpánkové, která si zahrála v řadě jeho seriálů i televizních filmů.

Studoval na gymnáziu v Trutnově, poté nastoupil na AMU, kterou absolvoval v roce 1954. Po absolutoriu nastoupil jako režisér do Divadla S. K. Neumanna, v letech 1962-2000 pak patřil k předním divadelním režisérům Vinohradského divadla.

Za desítky let režíroval řadu her a svým přístupem přispěl k úspěchu a také profesionalitě naší přední divadelní scény. K nejúspěšnějším realizacím patří klasické kusy, jako např. Richard III., Cyrano z Bergeracu, Hamlet, Lakomec, z modernějšího repertoáru například Válka s mloky, v 90. letech byla velmi úspěšná Kočičí hra.

Neméně úspěšný a pilný byl ale i v televizi, kde se jeho doménou staly především seriály. Koncem 50. let se zapsal do historie režírováním prvního československého seriálu Rodina Bláhovic, který se vysílal živě z barrandovských ateliérů, dnes jej však již prakticky nikdo nezná. Poté natočil několik inscenací, pro televizi byly zpracovány také některé divadelní hry.

Z televizního díla je na místě vyzvednout dnes již zapomenutou televizní komedii Vyloženě rodinná historie. Největší divácký úspěch ale zaznamenaly dnes již legendární seriály Taková normální rodinka a Nemocnice na kraji města, kde si zahrál například Miloš Kopecký. Seriál dosáhl úspěchu i v Německu.

Z Dudkových seriálů 80. let stojí za zmínku sci-fi Bambinot. Jeho pokusy o domácí kriminalistické seriály dopadly nevalně (Malý pitaval z velkého města, Případ pro zvláštní skupinu).

Z jeho televizních prací 90. let je nutno připomenout poválečné drama Hřbitov pro cizince, kde dostal velkou hereckou příležitost Josef Dvořák

V roce 1996 Dudek režíroval sitcom Hospoda pro TV Nova. Jeho poslední televizní realizací byl film Atentát na ministra financí a seriál Milí bakaláři.

S manželkou Janou Štěpánkovou měl syna.

 

Články o celebritě

Nemocnice na kraji města slaví 45 let: Výjimečná, legendární, nezapomenutelná Nemocnice na kraji města slaví 45 let: Výjimečná, legendární, nezapomenutelná Nevyhnuly se mu pohromy, soudruhům příliš nevoněl a splněné přání geniálního scenáristy málem nevzni... číst článek
Krampol po propuštění ze špitálu: Nová role idiota! Krampol po propuštění ze špitálu: Nová role idiota! Tomu se říká dárek! Jiří Krampol (84) se raduje z nové divadelní hry Idiot a slečny z Montera. Napsa... číst článek
Jiří Krampol (84): Velký herecký návrat?! Jiří Krampol (84): Velký herecký návrat?! Tomu se říká dárek! Jiří Krampol (84) se raduje z nové divadelní hry Idiot a slečny z Montera. Napsa... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Taika Waititi
Taika Waititi
zobrazit profil Michaela Pavlátová
Michaela Pavlátová
zobrazit profil Jaroslav Kučera
Jaroslav Kučera
zobrazit profil Jan Malinda
Jan Malinda
zobrazit profil Antonín Kachlík
Antonín Kachlík
zobrazit profil Petr Slavík
Petr Slavík
zobrazit profil Otakar Vávra
Otakar Vávra
zobrazit profil David Furnish
David Furnish