Martin Luther King

Martin Luther King

Datum narození: 15. 1. 1929
Datum úmrtí: 4. 4. 1968
Místo narození: Atlanta, USA

Související celebrity

Životopis

Martin Luther King byl americký baptistický kazatel a jeden z nejvýznamnějších vůdců afroamerického hnutí za občanská práva.

Martin Luther King je výjimečná postava amerických dějin. Během svého života byl nesčetněkrát vězněn. Nejčastěji kvůli barvě své pleti a posléze i za své názory. Jako člověk dokázal něco neuvěřitelného. Afroameričani získali svá práva. Už to nebyli černoši, kteří nemohli sehnat práci, museli chodit na jiné školy a leckdy dělali otroky. Stali se z nich občané, kteří měli stejné právo sedět na jakémkoliv místě v autobuse jako kdokoliv jiný. Mluvíme tady o 50. letech 20. století, kdy v americe byla rasová segregace. Kdy Ku Klux Klan hájil práva "bílých" vypalováním domů afroameričanů a nebo jejich napadáním.

Martin Luther King pocházel z kazatelské rodiny. Tomuto řemeslu se věnoval jeho otec i děda. V roce 1955 dokončil Bostonskou univerzitu, obor systematická teologie.

V roce 1963 byl krátce vězněn v birminghamském vězení, odkud napsal i svůj známý Dopis z Birmighamského vězení (Letter from Birmingham Jail). Ve stejném roce se zúčastnil pochodu na Washington, kde zazněl jeho slavný projev "I HAVE A DREAM"

Mezi lety 1957-1968 cestoval napříč Amerikou, kde měl zhruba 2500 tisíc proslovů na různých protestních akcích, demonstracích či mírových jednáních. Ve svých 35-ti letech obderžel Nobelovu cen za mír. Poté, co dosáhl určitých úspěchů v oblasti ukončení rasové segregace, se začal zabývat komplexnějšími problémy afroamerické komunity ve Spojených státech: otázkami nerovnosti ve vzdělání, výběru povolání, zdravotní péče, práva volit. Postupně získával úspěch a z lokálního vůdce proti rasové diskriminaci se zejména v druhé polovině 60. let stal významnou postavou celonárodní americké politické scény. Zároveň ale byl terčem kritiky za své levicové politické přesvědčení.

Jeho život byl násilně ukončen atentátem, který se odehrál 4. dubna 1968 v Memphisu ve státě Tennessee, když stál na balkoně svého motelového pokoje.

Jeho život byl přenesen i na plátno a to ve filmu Selma, kde si jednu z hlavních rolí střihla i Oprah Winfrey.

 

 

 

 

Články o celebritě

„Teď nemá smysl umírat.“ Dědeček Martin (91) dostal druhou dávku vakcíny a zase bavil národ „Teď nemá smysl umírat.“ Dědeček Martin (91) dostal druhou dávku vakcíny a zase bavil národ Postava jednadevadesátiletého staříka Martina Kenyona bude navždy spjata s očkováním proti koronavir... číst článek
Ombudsman Křeček: Zastupoval jsem mnoho Romů a chování prodavačky bylo odporné Ombudsman Křeček: Zastupoval jsem mnoho Romů a chování prodavačky bylo odporné Jeho volba vyvolala plno emocí. Vyčítají mu vysoký věk i to, že se údajně nebude zastávat utlačovaný... číst článek
Milenky, orgie i znásilnění: Martin Luther King měl prý v životě víc než sen Milenky, orgie i znásilnění: Martin Luther King měl prý v životě víc než sen Je hrdinou afroamerického hnutí za občanská práva, podle připravovaného životopisu má ale inspirujíc... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Stanislav Juránek
Stanislav Juránek
zobrazit profil Jaroslav Zámečník
Jaroslav Zámečník
zobrazit profil Jana Zwyrtek Hamplová
Jana Zwyrtek Hamplová
zobrazit profil Martin Tesařík
Martin Tesařík
zobrazit profil Michael Canov
Michael Canov
zobrazit profil Josef Nétek
Josef Nétek
zobrazit profil Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
zobrazit profil Radoslav Skála
Radoslav Skála