John Fitzgerald Kennedy

John Fitzgerald Kennedy

Datum narození: 29. 5. 1917
Datum úmrtí: 22. 11. 1963
Místo narození: Brookline,Massachusetts
Profese: politik
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

John Fitzgerald Kennedy je jednou z největších postav americké historie. Byl okouzlující, šarmantní, charizmatický a nepolepšitelný sukničkář. JFK byl jediným americkým prezidentem, který se hlasil ke katolické církvi.

Je 22. listopad roku 1963 a na Dealey Plaza v Dallasu v 12:35 zazní několik výstřelů. O pár minut později, v 13:00, je John Fitzgerald Kennedy prohlášen za mrtvého. Ten den na něj byl spáchán atentát a stal se jedním z nejhorších dnů pro Ameriku.

Ačkoliv byl vrah Lee Harvey Oswald rychle vypátrán a zastřelen, tak vysvětlení, postupy a výsledky vyšetřování Kennedyho vraždy nebyly všeobecně přijaty. O tom, proč a kým byl JFK zavražděn, vznikla řada konspiračních teorií.

V mládí měl problémy se zdravím

Téměř celé své dětství byl nemocný. Lékaři mu později diagnostikovali Addisonovu nemoc, která mu pomalu likvidovala nadledviny a imunitní systém a nutila ho brát pravidelně injekce. V roce 1941 nastoupil přes svůj chatrný zdravotní stav do armády v hodnosti podporučíka. Po druhé světové válce se začal věnovat politice a v roce 1947 se stal kongresmanem.

V roce 1953 se stal poprvé senátorem (znovu zvolen 1958) za stát Massachusetts. V roce 1956 se JFK pustil do budování svého vlivu a popularity v očích amerického národa. Byl rozhodnut stát se prezidentem. S Jackie se zasnoubil až 23. června 1953 a 12. září se v kostele Panny Marie v New Portu vzali.

Ve volbách porazil Richarda Nixona

V roce 1961 se stal 35. Americkým prezidentem, když ve volbách porazil Richarda Nixona. Po celou dobu svého nedokončeného mandátu měl poměrně vysokou a stabilní důvěru v oblasti zahraniční politiky, důvěra v domácí politice měla výrazně větší výkyvy a nebyla tak velká.

Musel oživit americkou ekonomiku nebo vyřešit problém rasové segregace. Přestože Kennedy podporoval myšlenku rovnosti všech lidí a byl v kontaktu s Martinem Lutherem Kingem, tak se mu podařilo prosadit jen minimum nových zákonů o občanských právech.

Během jeho působení v úřadu prezidenta vedl několik bojů proti SSSR v čele s Nikitou Chruščovem. Jedním z největších problémů, které musel řešit, byla tzv. karibská krize.

Odstartoval vesmírný program Apollo

V květnu 1961 představil v Kongresu smělý a neuvěřitelný plán - do konce desetiletí poslat lidskou posádku na Měsíc a zajistit její bezpečný návrat. Tím de facto odstartoval program Apollo, který byl završen 20. července 1969 prvním krokem člověka na Měsíci (Neil Armstrong při letu Apolla 11).

Po celou dobu svého mandátu se snažil tajit nejen své zdravotní problémy, ale i své mimomanželské aktivity. Kennedy se intimněji seznámil s Audrey Hepburn, Grace Kelly, nebo s Marilyn Monroe.

 

Další Politici

zobrazit profil Filip Ušák
Filip Ušák
zobrazit profil Ivana Stráská
Ivana Stráská
zobrazit profil František Navrkal
František Navrkal
zobrazit profil Miloslav Zeman
Miloslav Zeman
zobrazit profil Jan Zahradil
Jan Zahradil
zobrazit profil Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj
zobrazit profil Ctirad Musil
Ctirad Musil
zobrazit profil Ivan Jančárek
Ivan Jančárek