Marilyn Monroe

Datum narození: 1. 6. 1926
Datum úmrtí: 5. 8. 1962
Přezdívka: MM
Místo narození: Los Angeles, USA
Profese: herečka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Sladká Sugar z filmu Někdo to rád horké a milenka amerického prezidenta JFK. Marilyn Monroe byla slavná, krásná i divoká. A její život předčasně ukončily drogy.

Narodila se jako Norma Jeane Baker Mortenson a dětství měla tvrdé - matka se o ni nedokázala postarat, takže vyrůstala v pěstounské péči a později strávila dokonce dva roky v sirotčinci. Byla ale překrásná, takže už ve 20 letech se Marilyn Monroe začala věnovat modelingu. A následovaly desítky filmů, v nichž nejen hrála, ale později byla i jejich producentkou (např. s Laurencem Olivierem dali v roce 1957 dohromady film Princ a tanečnice, v němž si oba zahráli hlavní role. Platila a dodnes platí za sexsymbol - společnost TV Guide Network ji v roce 2009, tedy téměř půl století po její smrti, vyhlásila „nejvíce sexy herečku všech dob“.

Život půvabné a svůdné Marilyn Monroe byl tvrdý a divoký. Během života trpěla migrénami, chronickou nespavostí, dyslexií, velkými menstruačními bolestmi, bojovala s alkoholem, depresemi a drogami, které se staly (s největší pravděpodobností, okolnosti její smrti nebyly nikdy plně objasněny) důvodem její předčasné smrti v roce 1962, tedy v jejích 36 letech. Oficiální závěr zněl: pravděpodobně sebevražda akutní otravou barbituráty (mnozí ale byli přesvědčeni, že šlo o vraždu). V roce 1961 například skončila na psychiatrické klinice v pokoji pro nejtěžší případy, který neměl ani okna a normální dveře.

Za svůj krátký život se stihla Marilyn Monroe třikrát vdát a třikrát rozvést a krom toho prožít i románky se slavnými muži. Jejím milencem byl i prezident John F. Kennedy a zřejmě i jeho bratr Robert. První svatbu slavila s opět let starším policistou Jamesem Doughertym už ve svých 16 letech. Vydržela s ním ale jen čtyři roky. Další v pořadí byl legendární hráč baseballu Joe DiMaggio, s kterým se rozvedla už po 274 dnech (jejich vztah byl však poté nadále přátelský a zdá se, že krátce před Marilyninou smrtí plánovali opět svatbu). Posledním manželem Marilyn Monroe byl spisovatel a dramatik Arthur Miller (byli svoji v letech 1956–1961).

Marilyn Monroe neměla děti, neboť to její zdravotní stav nedovoloval. Prodělala několik potratů, v manželství s DiMaggiem jednou, s Millerem měla zase dvakrát mimoděložní těhotenství.

 

Další Herci

zobrazit profil Rosario Dawson
Rosario Dawson
zobrazit profil Kryštof Hádek
Kryštof Hádek
zobrazit profil Florian Munteanu
Florian Munteanu
zobrazit profil Jan Teplý mladší
Jan Teplý mladší
zobrazit profil Ondřej Veselý
Ondřej Veselý
zobrazit profil Olga Schoberová
Olga Schoberová
zobrazit profil Dušan Sitek
Dušan Sitek
zobrazit profil Anne Hathaway
Anne Hathaway