Vladimír Michálek

Vladimír Michálek

Datum narození: 2. 11. 1956
Místo narození: Mladá Boleslav
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Vladimír Michálek je uznávaný český režisér a scenárista. Filmy točí také v koprodukci s Francouzi a se Slováky. Pět celovečerních filmů a seriál Mamon Vladimíra Michálka získalo České lvy.

Vladimír Michálek má cenu za rok 1998 za film Je třeba zabít Sekala. Tento koprodukční snímek, na němž se podílelo Polsko, Slovensko a Francie, získal hned deset Českých lvů. Reprezentoval Česko v zahraniční kategorii filmů nominovaných tehdy na Oscara.

Okupačnímu dramatu o Sekalovi předcházely dva jiné celovečerní filmy Vladimíra Michálka, oba ceněné. Jako II. režisér se v roce 1990 Vladimír Michálek podílel na kultovním filmu Kouř režiséra Tomáše Vorla a souboru Sklep.

Prvním vlastním filmem Vladimíra Michálka byla v roce 1994 Amerika (hlavní role ztvárnili Martin Dejdar, Jiří Schmitzer a Jiří Lábus), při níž tvůrci vyšli z motivů pražského německého spisovatele Franze Kafky. Vladimír Michálek Ameriku natočil krátce po absolvování FAMU.

V roce 1996 vznikl film Zapomenuté světlo, podle knihy esejů českého katolického básníka a spisovatele Jakuba Demla. V roce 2001 měl premiéru film Babí léto, v němž se Vladimír Michálek věnoval smyslu života seniorů. O rok dříve podle textů Jáchyma Topola natočil Vladimír Michálek snímek Anděl Exit.

Mladoboleslavský rodák v koprodukci České a Slovenské televize režíroval v roce 2003 seriál Záchranáři, který pojednával o horské službě. Dalším seriálem bylo Okno do hřbitova podle povídek Miloslava Švandrlíka. V roce 2014 vznikl milostný Pohádkář s Jiřím Macháčkem, Aňou Geislerovou a Evou Herzigovou.

Diváci televize HBO znají thrillerový seriál Mamon, jeho první série měla premiéru v roce 2015. I ten získal Českého lva v kategorii nejlepší dramatický seriál. Na září 2015 byla avizována premiéra filmu Prázdniny v Provence, na němž Vladimír Michálek pracoval v česko-francouzské koprodukci. Premiéra se bez vysvětlení v roce 2015 nekonala, byla patrně odsunuta, ač film v Provence vznikal a účinkovali v něm oblíbení herci. Stačí jmenovat Kryštofa Hádka, Vojtěcha Kotka, Chantal Poullain, Jakuba Prachaře.

Vladimír Michálek má tři syny a říká, že se musí ohánět, tudíž se nechává najímat i na reklamy.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Stanley Tucci
Stanley Tucci
zobrazit profil Zdeněk Podskalský
Zdeněk Podskalský
zobrazit profil Stanislav Milota
Stanislav Milota
zobrazit profil Ondřej Trojan
Ondřej Trojan
zobrazit profil Barry Levinson
Barry Levinson
zobrazit profil Jan Hřebejk
Jan Hřebejk
zobrazit profil David Furnish
David Furnish