Vladislav  Müller

Vladislav Müller

Datum narození: 19. 3. 1936
Datum úmrtí: 20. 6. 1996
Přezdívka: Vlado
Místo narození: Bratislava
Profese: herec
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Vladislav Müller neboli Vlado Müller, otec zpěváka Richarda Müllera, se proslavil jako hajný Horyna v seriálu Přátelé Zeleného údolí nebo rolí v dramatu Smrt si říká Engelchen.

Slovenský herec Vlado Müller neměl vystudovaný obor, v němž léta působil, pouze v roce 1954 absolvoval Odborný divadelní kurz na Státní konzervatoři v Bratislavě. Vytvořil zejména na divadelních prknech, ale též na televizní obrazovce desítky vážných, charakterních i komediálních rolí. V českém a slovenském filmu, televizi, rozhlase a dabingu se výrazně uplatnil od začátku 60. let 20. století.

Vlado Müller dostal hlavní roli v Othelovi 

Vzpomeňme třeba na dnes již kultovní dobrodružný seriál Přátelé Zeleného údolí (1980), kde Vlado Müller ztvárnil nezapomenutelného hajného Horynu. Ten do tajů přírody prostřednictvím dvou chlapců - v podání Miroslava Čížka (jehož kariéra skončila v pubertě) a Ondřeje Malého, který si později vzal svou hereckou kolegyni Pavlu Tomicovou - zasvěcoval především dětské televizní diváky. Ti tenkrát seriál doslova hltali a prozpěvolali si jeho úvodní skladbu.

NA VLADA SE SYNEM NESTAČILA ANI SMRTELNÁ POSTEL

Co se týče filmových rolí Vlado Müllera, dodnes jej můžeme vidět ve válečném dramatu Smrt si říká Engelchen (1963), kde si pod stolem tarasnicí ustřelil nohy. Hlavní roli zde ztvárnil charizmatický Jan Kačer. Dále jmenujme třeba Orlie pierko (1971), televizní drama Othelo (1972), kde slovenský umělec dostal hlavní roli, a to po boku skvělých kolegů - Magdy Vášáryové, Emílie Vášáryové, Juraje Kukury či Martina Huby. Ze seriálů jsou to kromě již zmíněných Přátel Zeleného údolí také Bakaláři nebo Černá země.

Müller se vážně zranil přímo na jevišti

Byl členem Krajského divadla v Nitře, Armádního divadla v Martině a činohry Novej scény v Bratislavě. V roce 1979 Vlado Müllera dostal titul zasloužilý umělec. Jeho kariéra skončila roku 1990, kdy se pod ním podlomila podlaha v divadle - utrpěl zlomeninu kyčelního kloubu.

Po operaci se Vladislav Müller už na jeviště nevrátil a žil v ústraní na své chatě. Ale také podnikal; byl majitelem denního baru a restaurace. Později mu lékaři zjistili rakovinu, na kterou 20. června 1996 zemřel.

Vlado Müllera byl dvakrát ženatý. V prvním manželství se mu narodil syn, úspěšný zpěvák a skladatel Richard Müller.

 

 

Další Herci

zobrazit profil Sasha Calle
Sasha Calle
zobrazit profil Thomasin McKenzie
Thomasin McKenzie
zobrazit profil Jan Šťastný
Jan Šťastný
zobrazit profil Jan František Uher
Jan František Uher
zobrazit profil Karel Dobrý
Karel Dobrý
zobrazit profil Jitka Sedláčková
Jitka Sedláčková
zobrazit profil Zdenka Procházková
Zdenka Procházková
zobrazit profil René Slováčková
René Slováčková