Jan Kuf

Jan Kuf

Datum narození: 11. 5. 1991
Místo narození: Praha
Profese: moderní pětibojař
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Český moderní pětibojař Jan Kuf se začal svému sportu věnovat v 16 letech. A to poměrně intenzívně. V roce 2015 se stal mistrem světa ve smíšené štafetě, k čemuž mu dopomohla Natálie Dianová. Jan Kuf si vybojoval úřast na letní olympiádě 2016 v Riu de Janieru.

Právě medaile z olympiády patří k životním cílům Jana Kufa, ač sám mluví spíš o dětském snu. V individuálních mezinárodních závodech zatím dosáhl na bronzovou medaili na mistrovství světa 2014 ve Varšavě. Jana Kufa nepoznamenala nehoda, při níž ho o něco dříve ho při pádu zalehl kůň. Zlato z mistrovství světa o rok později ve smíšené štafetě je přeci jen cennějším kovem.

Dvojice Natálie Dianová a Jan Kuf svou dominanci dokázala před olympiádou potvrdit, zvítězila ve smíšeném závodu na mistrovství Evropy 2016 v Sofii.

Jedna z klíčových disciplín moderního pětiboje dost závisí na koni. Jedná se o parkúrové skákání. Kůň s jezdcem musí patnáckrát překonat překážky vysoké až 120 cm. Bezchybný výkon v časovém limitu bývá ohodnocen třemi sty body.

Na body se přepočítávají i ostatní disciplíny. V šermu kordem jde o to soupeře porazit do jedné minuty. Když se to nepodaří ani jednomu z obou soků, prohrají oba. Body pak nasakakují podle počtu vítězných duelů.

Pětibojař musí výborně plavat kraula. Tři sta bodů získá, pokud 200 metrů překoná volným způsobem do 2,5 minuty. Poslední disciplína je kombinovaná. Moderní pětibojaři běhají a přitíom sřílí z laserové pistole. Běh je na vzdálenost 3,2 kilometru, závodníci startují s časovým odstupem a po 800 metrech střílí na malý terč vzdálený 10 metrů. Musejí ho trefit pětkrát a mají na to jen 50 sekund.

VŠE O LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HRÁCH V RIU 2016 ČTĚTE ZDE

Jan Kuf bývá označován za velkou naději a možného nástupce moderního pětibojaře Davida Svobody, který na olymipádě v Londýně v roce 2012 získal zlato a stal se prvním českým olympijským vítězem v moderním pětiboji.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Jessica Jislová
Jessica Jislová
zobrazit profil Šimon Hrubec
Šimon Hrubec
zobrazit profil Petr Kumstát
Petr Kumstát
zobrazit profil Lukáš Daněk
Lukáš Daněk
zobrazit profil Lukáš Pollert
Lukáš Pollert
zobrazit profil Ladislav Vízek
Ladislav Vízek
zobrazit profil Radek Štěpánek
Radek Štěpánek
zobrazit profil Patrik Schick
Patrik Schick