Filip Šváb

Filip Šváb

Datum narození: 28. 4. 1983
Místo narození: Olomouc
Profese: kajakář, rychlostní kanoista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Rychlostní kajakář Filip Šváb je matadorem svého sportu. Pokoušel se na singlkajaku o tři olmypiády, podařilo se mu kvalifikovat na Letní olympijské hry v Riu de Janeiru 2016.

Filip Šváb jezdí krátké tratě, vlastně tu nejkratší a nejrychlejší, 200 metrů na klidné vodě. Takový závod trvá něco přes půl minuty a často rozhodují setiny vteřiny a špička lodě. Tělo bývá poté naprosto vyčerpané, i když ho závodník trénuje pravidleně a usilovně.

Filip Šváb se do Ria de Janeira kvalifikoval na mistrovství světa v Miláně rok před olympiádou. V Miláně postoupil do nejužšího finále a v něm skončil osmý. Připustil, že na takové umístění původně nepomýšlel. Zaručilo to automaticky kvalifikaci do Ria de Janeira. Pro neznalé šlo o nečekaný úspěch, který umocnil bolavý loket.

Chuť mězinárodního úspěchu ale není Filipu Švábovi neznámá. Zakusil ji v roce 2009. na mistrovství Evropy v roce 2009 skončil třetí. Filip Šváb se zkoušel prosadit v roce 2015 na Evropských hrách v Baku, skončil osmý. Ačkoli má Filip Šváb zkušenosti i s delšími loděmi, rychlý singlkajak, disciplínu K1 na 200 metrů si oblíbil. A pracoval na svých šancích v Riu de Janeiru.

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE

 

Další Sportovci

zobrazit profil Petr Holík
Petr Holík
zobrazit profil Pavel Zavadil
Pavel Zavadil
zobrazit profil Miroslav Slepička
Miroslav Slepička
zobrazit profil Štěpán Vachoušek
Štěpán Vachoušek
zobrazit profil Ondřej Moravec
Ondřej Moravec
zobrazit profil Aleš Valenta
Aleš Valenta
zobrazit profil Michael Krmenčík
Michael Krmenčík
zobrazit profil Jonáš  Kašpar
Jonáš Kašpar