Martin Doktor

Martin Doktor

Datum narození: 21. 5. 1974
Místo narození: Polička
Profese: kanoista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Je bývalým českým kanoistou. Martin Doktor je nyní ryprezentačním trenérem kanoistů společně se svým otcem, který celý život trénoval jeho.

Ve svých sedmi letech začal Martin Doktor jezdit na kajaku. Jeho otec, zapřísáhlý kanoista, syna přesvědčoval, aby přesedla z kajaku na kanoe. Povedlo se to až v Martinových dvanácti letech, kdy dostal své první kánoistické pádlo.

A úspěch se dostavil brzy. V roce 1988 si Martina Doktora přetáhli do juniorské reprezentace. V té vyhrál svůj první Světový pohár. Přechod do seniorské kategorie nečinil Martinovi žádný problém. Okamžitě zapadl mezi elitu.

V roce 1994 se otec Martina Doktora rozhodl, že založí vlastní tým a začal Martina trénovat a připravovat na olympijské hry v Atlantě. A vyplatilo se. Martin Doktor získal na LOH 1996 dvě zalté medaile. Ze závodu kanoi na 1000m a 500m. Díky tomuto úspěchu byl vyhlášen Sportovcem roku 1996.

O rok později se stal mistrem světa i Evropy. V roce 1998 obhájil titul mistra světa. S myšlenkami na LOH v Sydney, kde chtěl obhájit zlaté medaile z Atlanty, zatím Martin Doktor vybojoval další titul mistra Evropy 2000. Bohužel v Sydney e mu už tak nedařilo a v obou svých zlatých disciplínách skončil až na osmé příčce. 

Poslední sva roky své aktovní kariéry závodil Martin Doktor na deblkánoi s Jiřím Hellerem. Chtěli se tak dostat na LOH v Pekingu 2008, ale nekvalifikovali se.

Místo olympiády přijal Martin Doktor místo trenéra národní reprezentace.

Má manželku manželku Kateřinu, syna Felixe a dceru Julii.

 

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil Maria Kirilenková
Maria Kirilenková
zobrazit profil Muhammad Ali
Muhammad Ali
zobrazit profil Michaela Hrubá
Michaela Hrubá
zobrazit profil Vladimír Darida
Vladimír Darida
zobrazit profil Simon Nausch
Simon Nausch
zobrazit profil Jiří Trvaj
Jiří Trvaj
zobrazit profil Zdeněk Štybar
Zdeněk Štybar
zobrazit profil Martin Ručinský
Martin Ručinský