Alexander Choupenitch

Alexander Choupenitch

Datum narození: 2. 5. 1994
Místo narození: Brno
Profese: šermíř
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Snem šermíře Alexandera Choupenitche je stát se olympijským vítězem. Český mistr s fleretem se kvalifikoval na Letní olympijské hry v Riu de Janeiru 2016. Má všestranné sportovní nadání.

Alexander Choupenitch se v dětství věnoval hned několika sportům. Hrál tenis a fotbal, cvičil karate. V osmi letech k tomu hrál basketbal, ale pak vše opustil a začal se téměř výlučně věnovat fleretu.

Fleret je bodná zbraň - ten sportovní má samozřejmě místo hrotu kuličku. Podobá se kordu, je ale lehčí a má jinou záštitu ruky. čepel musí být kratší než 110 cm, fleret neváží ani půl kila.

Alexander Choupenitch s fleretem v ruce a maskou na hlavě udivoval už v juniorském věku. Zlomový pro něj byl rok 2014. Na mistrovství Evropy získal nejprve exceloval v kategorii juniorů, zároveň ve světovém poháru seniorů skončil druhý.

Na olympiádu v Riu de Janeiru se Alexander Choupenitch kvalifikoval díky svému pořadí ve světových tabulkách. Nemusel tedy tolik bojovat, jako jeho kolega s kordem Jiří Beran. Doufal zároveň, že dá příklad ostatním.

Alexander Choupenitch si je vědom, že jeho jméno je nezvyklé. Když jeho běloruští rodiče - Šupeničovi - začali cestovat, úředníci jim příjmení uuvedli do dokladů francouzským přepisem. A už to tak zůstalo. Otec i matka Alexandera Choupenitche zpívají, otec dokonce jako sólista brněnské opery. Alexander Choupenitch je brněnským rodákem a českým reprezentantem. Váží si toho i v jeho mateřském klubu.

Přes mladý věk Alexander Choupenitch doufal už v účast na olympiádě v Londýně 2012. Těsně mu tehdy unikla. Čeští šermíři chyběli na čtyřech olympiádách za sebou. Alexander Choupenitch to změnil.

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE

 

Další Sportovci

zobrazit profil Sidney Crosby
Sidney Crosby
zobrazit profil Thibaut Courtois
Thibaut Courtois
zobrazit profil Ivan Horník
Ivan Horník
zobrazit profil Milan Hejduk
Milan Hejduk
zobrazit profil Martin Ručinský
Martin Ručinský
zobrazit profil Petr Koukal
Petr Koukal
zobrazit profil Jiří Kopáč
Jiří Kopáč
zobrazit profil Tomáš Mertl
Tomáš Mertl