Věra Čáslavská

Datum narození: 3. 5. 1942
Datum úmrtí: 30. 8. 2016
Místo narození: Praha
Profese: gymnastka, několikanásobná olympijská vítězka a mistryně světa
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Gymnastka Věra Čáslavská je jednou z nejúspěšnějších a nejslavnějších sportovkyň české historie. Je držitelkou jedenácti olympijských medailí.

Své nejslavnější období zažila Věra Čáslavská v 60. letech 20. století, kdy přivezla v roce 1960 z olympiády z Říma stříbro v soutěži družstev, 1964 z olympiády v Tokiu tři zlaté medaile (víceboj, přeskok, kladina) a jedno střibro (družstva) a z Mexika 1968 čtyři zlaté (víceboj, bradla, prostná a přeskok) a dvě stříbra (kladina a družstva). Samozřejmě je také trojnásobnou mistriní světa. A v roce 1968 byla vyhlášena nejznámější sportovkyní světa. Řadí se tak k nejúspěšnějším sportovcům české historie, jako jsou například Emil Zátopek, Ivan Lendl, Dominik Hašek, Jaromír JágrJan Železný, Barbora Špotáková či Martina Sáblíková.

VŠE O GYMNASTCE VĚŘE ČÁSLAVSKÉ

Známá byla Věra Čáslavská i kvůli svému politickému postoji. V roce 1968 vystoupila proti sovětské okupaci Československa a komunisté ji za to vyloučili ze sportovního života. Po listopadovém převratu 1989 se stala jednou z tváří nového politického stylu. Měla nabídky na místo primátorky hlavního města nebo velvyslankyně v Japonsku. V lednu 1990 přijala až nabídku prezidenta Václava Havla a stala se jeho poradkyní pro sociální otázky a pro sport. Byla také předsedkyní Československého olympijského výboru a po rozpadu Československa až do roku 1996 předsedkyní Českého olympijského výboru a členkou Mezinárodního olympijského výboru.

Gymnastice se Věra Čáslavská věnovala od dětství. Svou sportovní kariéru zahájila v šestnácti letech na mistrovství světa ve sportovní gymnastice v Moskvě. V průběhu LOH v Mexiku se vdala za Josefa Odložila, českého reprezentanta v běhu. Z manželství, které nevydželo, měli syna Martina.

Krátce poté, co se Josef Odložil vrátil v roce 1993 z emigrace, se se synem nepohodl a dostal od něj úder, po kterém upadl, uhodil se do hlavy a brzy nato - 10. října 1993 - v nedožitých padesáti letech zemřel. Zásadní roli v roztržce, která přinesla smrt, sehrál alkohol. Martin Odložil byl za zabití otce odsouzen, do vězení nenastoupil - dostal milost od prezidenta Václava Havla.

V roce 1996 se Věra Čáslavská začala stahovat do ústraní a následujících deset let se téměř s nikým nestýkala a nikde nevystupovala. S depresemi se léčila v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Podařilo se jí vyléčit a vrátit se do společenského života, avšak onemocněla rakovinou slinivky, která se v létě 2016 zhoršila. 30. srpna jela na prohlídku do IKEMu, kde ale zůstala a ve 21:55 na následky vleklé nemoci zemřela.

 

Články o celebritě

Tajemství filmu Vrchní, prchni: Cenzura vystřihla hvězdnou scénu! Co komunistům vadilo? Tajemství filmu Vrchní, prchni: Cenzura vystřihla hvězdnou scénu! Co komunistům vadilo? Mělo to být největší cameo v dějinách filmu. Scéna plná slavných herců, kteří nehrají roli, ale před... číst článek
Věra Čáslavská by slavila 80. Dcera popsala, jaká byla: Holka do nepohody! Věra Čáslavská by slavila 80. Dcera popsala, jaká byla: Holka do nepohody! Úžasná dáma, která přesahovala hranice sportu i zemí. Nesmírná bojovnice. Vždycky stála za svým, neu... číst článek
SESTŘIH: Ester Ledecká má ZLATO! Na snowboardu neměla konkurenci SESTŘIH: Ester Ledecká má ZLATO! Na snowboardu neměla konkurenci Ester Ledecká je už trojnásobnou olympijskou šampionkou! Česká hvězda zvládla roli favoritky a obháj... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Tiger Woods
Tiger Woods
zobrazit profil Ondřej Němec
Ondřej Němec
zobrazit profil Matěj Machovský
Matěj Machovský
zobrazit profil Lucie Charvátová
Lucie Charvátová
zobrazit profil Ana Ivanovič
Ana Ivanovič
zobrazit profil Nikola Bendová
Nikola Bendová
zobrazit profil Josef Vašíček
Josef Vašíček
zobrazit profil Juraj Valach
Juraj Valach