Emil Zátopek

Emil Zátopek

Datum narození: 19. 9. 1922
Datum úmrtí: 21. 11. 2000
Místo narození: Kopřivnice
Váha: 72 kg
Výška: 182 cm
Profese: český atlet, běžec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Byl prvním člověkem, který zvládl uběhnout trať 10 km pod 29 minut a trať 20 km pod jednu hodinu. Československý atlet Emil Zátopek se zapsal do naší historie mnoha triumfy.

S během začínal až v pubertě. Když pracoval v Baťově obuvnické továrně ve Zlíně, jeho a další čtyři chlapce si vybral trenér k závodění. I přes své protesty, že je moc slabý, se Emil Zátopek na svém prvním závodu Běh Zlínem umístil jako druhý.

A tak to celé začalo. Trénovat ho začal Jan Haluza, s nímž absolvoval řadu závodů. V roce 1944 pokořil české traťové rekordy v běhu na 2000 m, 3000 m a 5000 m. Díky tomu byl vybrán do českého reprezentačního týmu pro mistrovství Evropy 1946. Tam skončil na pětikilometrové trati pátý, když překonal svůj vlastní čas.

Na olympijských hrách se objevil poprvé v roce 1948 na LOH v Londýně. Tam si vyběhl první místo na trati 10 km, a druhou příčku obsadil v závodě na 5 km. Rok po olympijských hrách, zvládl Emil Zátopek dvakrát zlomit světový rekord v běhu na 10km, a později sám tento rekord ještě třikrát vylepšil. Dále se stal držitelem traťových vzdáleností na skoro všechny vzdálenosti.

Jeho největší úspěch byli LOH v Helsinkách 1952. Zlatou medaili získal v běhu na 5 km, 10 km a dokonce i v maratonu, který běžel poprvé a taktéž v této disciplíně nastolil nový olympijský rekord. Tuto zlatou medaili z maratonu chtěl obhájit i o 4 roky později v Melbourne, jenže zranění třísla mu nedovolilo lepší než šesté místo. Svou sportovní kariéru ukončil Emil Zátopek v roce 1958.

V roce 1945 spojil Emil Zátopek svou sportovní kariéru se službou vojáka z povolání. Vstoupil do klubu Komunistické strany Československa. Kvůli svému sportovnímu vytížení se však Emil Zátopek v politice mnoho neangažoval. Roku 1969 se přidal k žalobě čtyř dalších lidí na poslance Viléma Nového za křivé obvinění spojené s úmrtím Jana Palacha. Nový o Zátopkovi a ostatních prohlásil, že prý Palacha k upálení naváděli, ti ho všem vůbec neznali. V roce 1970 na počátku normalizace nakonec Zátopek svou žalobu stáhl a Novému se omluvil.

Po svém odchodu z armády se Emil Zátopek živil hloubením studní.

Emil Zátopek měl za ženu Danu Zátopkovou, která se mimo jiné narodila ve stejný den, jako on, a byla to také úspěšná atletka. Vzali se roku 1948.

 

Články o celebritě

Historie filmových cen: Český lev zařval už potřicáté! Historie filmových cen: Český lev zařval už potřicáté! Za 30 let se Český lev hodně proměnil. Z Lucerny se přesunul do Rudolfina, soška změnila vzhled, mod... číst článek
Top momenty Českého lva! Podpora Ukrajiny, tajný mejdan a recyklované šaty Čvančarové Top momenty Českého lva! Podpora Ukrajiny, tajný mejdan a recyklované šaty Čvančarové 29. předávání cen Český lev proběhlo loni 5. března a dle očekávání se stal nejlepším filmem roku 20... číst článek
Proměny Jiřího Havelky pro Českého lva: Mrznul jako Zátopek! Proměny Jiřího Havelky pro Českého lva: Mrznul jako Zátopek! Moderátorem jubilejního 30. ročníku Českého lva bude opět herec a režisér Jiří Havelka (42). Blesk h... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Matěj Kvíčala
Matěj Kvíčala
zobrazit profil Jaroslav Šilhavý
Jaroslav Šilhavý
zobrazit profil Filip Forejtek
Filip Forejtek
zobrazit profil Luka Modrič
Luka Modrič
zobrazit profil Marek Suchý
Marek Suchý
zobrazit profil Viktor Hübl
Viktor Hübl
zobrazit profil David Egydy
David Egydy
zobrazit profil Karel Brückner
Karel Brückner