Adam Ondra

Datum narození: 5. 2. 1993
Místo narození: Brno
Výška: 180 cm
Profese: lezec
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Lezec Adam Ondra se v srpnu 2019 stal počtvrté ministrem světa ve sportovním lezení, z toho potřetí na obtížnost. V roce 2014 vyhrál obtížnost i bouldering, roku 2016 ovládl obtížnost.

Už jako dvanáctiletý se Adam Ondra zařadil mezi deset nejlepších světových lezců. Obtížnost, jakou dokázal zvládnut, byla obdivuhodná. Tak není divu, že se po nějaké době dostal až na vrchol žebříčku skalních lezců a zahraniční média jej začala nazývat českou senzací sportovního lezení.

ADAM ONDRA - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Lezení se Adam Ondra věnuje od roku 1999. Deset let poté, kdy mohl poprvé závodit mezi dospělými, získal na Mistrovství světa v Číně druhé místo a celkově vyhrál Světový pohár v lezení na obtížnost.

V roce 2010 byl Adam Ondra oceněn prestižní cenou Salewa Rock Award za přínos ke skalnímu lezení za rok 2009 a za závodní výsledky v témže roce byl nominován na La Sportiva Competition Award. Téhož roku zvítězil v seriálu Světového poháru v boulderingu a stal se tak prvním lezcem historie Světových pohárů, který získal prvenství jak v lezení na obtížnost, tak v boulderingu.

Roku 2014 Adam Ondra získal jako první lezec v historii titul Mistra světa ve dvou disciplínách - v lezení na obtížnost i v boulderingu -, za což získal ocenění sportovec roku 2014 od Mezinárodní asociace Světových her a v italském Arcu také druhou prestižní cenu La Sportiva Competition Award.

Kromě závodního lezení na umělých stěnách i přírodních skalách se Adam Ondra věnuje i sportovnímu lezení v horách a bigwallům. Velkým úspěchem je první výstup všech délek cesty Tough Enough na Karambony na Madagaskaru stylem RP za jediný den. Vylezl stylem RP bez návratu na zem mnohadélkovou cestu Dawn Wall na masiv El Capitan v Yosemitském národním parku.

V roce 2016 se Adam Ondra stal potřetí světovým šampionem ve sportovním lezení, tentokrát na obtížnost. Tu ovládl i v srpnu 2019, kdy tak získal své čtvté zlato z MS.

ADAM ONDRA ZDOLAL DAWN WALL. BYL NEJRYCHLEJŠÍ?

Pravidelně se Adam Ondra zúčastňuje také domácích soutěží. Je několikanásobným mistrem ČR, zvítězil i na boulderingových závodech, jako je Petrohradské PADání či Mejcup: bouldersession.

O ADAMU ONDROVI ČTĚTE ZDE>>

Adam Ondra, který vystudoval brněnské Gymnázium Matyáše Lercha, hovoří anglicky, italsky a španělsky. V roce 2016 získal titul bakalář v oboru podnikový management na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

O životě a úspěších Adama Ondry pojednává dokumentární snímek Petra Pavlíčka Čarodějův učeň a také film Change.

Lezec Adam Ondra se v září 2021 oženil.

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil Michel Platini
Michel Platini
zobrazit profil Mick Schumacher
Mick Schumacher
zobrazit profil Petr Mrázek
Petr Mrázek
zobrazit profil Aleš Valenta
Aleš Valenta
zobrazit profil Jaroslav Volf
Jaroslav Volf
zobrazit profil Václav Pilař
Václav Pilař
zobrazit profil Vitalij Kličko
Vitalij Kličko
zobrazit profil Milan  Toman
Milan Toman