Barbora Špotáková

Datum narození: 30. 6. 1981
Místo narození: Jablonec nad Nisou
Váha: 79 kg
Výška: 182 cm
Profese: oštěpařka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Tak dlouho vylepšovala Barbora Špotáková český rekord v hodu oštěpem, až překonala ten světový. Na výkon 72,28 metru neměl nikdo. Korunovala jím celou sezonu 2008, ve které ovládla i pekingskou olympiádu. Z LOH 2016 v Riu de Janeiro si přivezla bronz.

Gymnázium Barbora Špotáková prožila na rytmech punkové kapely Tři sestry, která pro ni v roce 2008 složila hit Čtvrtá sestra. O rok později absolvovala obor Životního prostředí na České zemědělské univerzitě. Rok studovala ve Spojených státech.

BARBORA ŠPOTÁKOVÁ - JAK SI SPLNIT DĚTSKÝ SEN

K atletice Barboru Špotákovou přivedli rodiče. Hodu oštěpem se začala věnovat po snaženích v sedmiboji. Roku 2003 začala sbírat jedno zlato za druhým z Mistrovství České republiky. Nezastavil ji ani nezhoubný nádor v holeni, kvůli kterému musela na operaci.

První místo si Barbora Špotáková vychutnala na světovém šampionátu. Triumfovala i v Diamantové lize. Po Pekingu přivezla zlato také z olympijského Londýna. K ještě lepším výkonům ji dovedla oštěpařská legenda Jan Železný. Předtím spolupracovala s trenérem Rudolfem Černým.

Několikrát Barbora Špotáková vyhrála ankety Nejlepší atlet roku a Nejlepší sportovec roku. V roce 2012 ji vyznamenal tehdejší prezident Václav Klaus Medailí Za zásluhy.

O BARBOŘE ŠPOTÁKOVÉ ČTĚTE ZDE>> 

S dlouholetým partnerem, profesionálním hasičem Lukášem Novotným, má Barbora Špotáková syny Janka a Darka.

 

Články o celebritě

Fibingerová o Crouserovi: Je bohatýr, žádný špekounek. Může hodit víc Fibingerová o Crouserovi: Je bohatýr, žádný špekounek. Může hodit víc Je to hříčka přírody. Americký koulař Ryan Crouser měří 201 centimetrů a váží kolem 150 kilo. Svou m... číst článek
Kontroverze kolem filmu Zátopek: Vdova byla proti! Kontroverze kolem filmu Zátopek: Vdova byla proti! Televizní premiéra filmu Zátopek měla na České televizi obrovský úspěch. Dívaly se na ni skoro dva m... číst článek
Špotáková: Pořád si připadám jako sportovkyně. Třeba bude další příběh Špotáková: Pořád si připadám jako sportovkyně. Třeba bude další příběh Byla tak trochu jako královna Koloběžka. Do nejlepší desítky novinářské ankety Sportovec roku se ošt... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Roman Bednář
Roman Bednář
zobrazit profil Pavel Nedvěd
Pavel Nedvěd
zobrazit profil Martin Růžička
Martin Růžička
zobrazit profil Roman Staša
Roman Staša
zobrazit profil Makhmud Muradov
Makhmud Muradov
zobrazit profil Ája Vrzáňová
Ája Vrzáňová
zobrazit profil Kateřina Beroušková
Kateřina Beroušková