Josef Váňa

Datum narození: 20. 8. 1952
Místo narození: Slopné
Výška: 166 cm
Profese: dostihový jezdec
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Josef Váňa je český dostihový jezdec, chovatel, trenér a osminásobný vítěz Velké pardubické. Díky svým úspěchům je největší postavou českého dostihu. Za ANO se stal kandidátem na senátora.

V dětství jezdil Josef Váňa na všem, na čem se jezdit dalo – na kozách, krávách, koních a dokonce i na prasatech. Svůj první dostih absolvoval v roce 1979 na klisně Kalině, se kterou také získal své první vítězství. Na start Velké Pardubické se poprvé postavil v roce 1985 s Paramonem a dojel na druhém místě.

Josef Váňa poprvé triumfoval na Velké Pardubické v roce 1987 v sedle legendárního Železníka. S ním dokázal zvítězit ještě třikrát, v roce 1988, 1989 a 1991. Páté vítězství si připsal v sedle Vronského v roce 1997 a šesté, sedmé a osmé v sedle Tiumena v roce 2009 respektive 2010 a 2011. Když byl mladý, trénoval ho nepříliš známý bývalý žokej Libor Krotký, podle kterého pojmenoval svého koně. V roce 2013 při 123. Velké Pardubické spadl z Tiumena s číslem šest a ukončil kariéru. Patří mezi několik vyvolených sportovních legend, které během svého prezidentování ocenil Václav Klaus medailí Za zásluhy (vedle Josefa Váni ještě Dana Zátopková, Roman Šebrle, Jaromír Jágr a Barbora Špotáková).

Josefa Váňu provází kariérou četná zranění. Jak sám říká, není snad v jeho těle jediná kost, kterou by neměl někdy zlomenou. Základní výčet jeho zranění vypadá takto: zlomenina pánve, zlomená všechna žebra, zlomenina dvou obratlů, pět fraktur levé a tři fraktury pravé klíční kosti, roztříštěné pravé rameno, fraktury zápěstí na obou rukách, zlomenina levé nohy nad kotníkem a roztříštěná patní kost, zlomená čelist a pět otřesů mozku.

Asi nejhorší zranění utrpěl Josef Váňa na dostizích v německém Iffezhaimu u Baden-Badenu 5. června 1994. Při dostihu na jedné překážce spadl ze svého koně Verona a kůň jednoho z dalších jezdců dopadl hřbetem na něj. Kromě četných zlomenin v těle, se Josefu Váňovi během převozu do nemocnice několikrát zastavilo srdce a nastala klinická smrt. I přes nedobré vyhlídky se uzdravil a druhý den po návratu z nemocnice seděl v sedle koně Matia Mou. Dne 13. srpna 1994, dva měsíce po úrazu, se opět postavil na start dostihu a v říjnu startoval na Velké Pardubické. Jedno z četných zranění žokej utrpel také v dubnu 2012.

Josef Váňa je majitelem tréninkového střediska, kde úspěšně trénuje několik koní. Je podruhé ženatý. Z prvního manželství má syna Jiřího. Jeho druhá žena Pavla Váňová je mu vydatnou oporou v tréninku koní a spolu mají 2 syny, Martina a Josefa, který je taktéž úspěšným dostihovým jezdcem, který nyní působí, jako první překážkový jezdec koní svého otce.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Články o celebritě

Žokej Váňa: Krásný dárek těsně před smrtí Žokej Váňa: Krásný dárek těsně před smrtí Při kremaci koní, poníků a dalších větších zvířat dostane každé kód, který jej pak provází od převoz... číst článek
Vémola vyrazil do dětského domova: Nadchl děti a rozdával dárky Vémola vyrazil do dětského domova: Nadchl děti a rozdával dárky Když slavný herec Miroslav Donutil navštívil pořad Karlos show, prozradil, že svůj honorář pošle dět... číst článek
Jiřina Bohdalová slavila »90« s předstihem na Primě! Dostali mě, přiznala se slzami v očích Jiřina Bohdalová slavila »90« s předstihem na Primě! Dostali mě, přiznala se slzami v očích První oslavu blížících se 90. narozenin, které bude mít 3. května, má Jiřina Bohdalová za sebou. Tel... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Kristýna Fleissnerová
Kristýna Fleissnerová
zobrazit profil Michal  Balner
Michal Balner
zobrazit profil Adrian Rolko
Adrian Rolko
zobrazit profil Tomáš  Vincour
Tomáš Vincour
zobrazit profil Adam Polášek
Adam Polášek
zobrazit profil Lukáš Masopust
Lukáš Masopust
zobrazit profil David Horváth
David Horváth
zobrazit profil David Limberský
David Limberský