Sean Ellis

Místo narození: Brighton, Spojené království
Profese: režisér, scenárista

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Sean Ellis, který se prosadil svými fotografiemi a reklamními spoty světově proslulých značek, v Českém lvu 2016 zabodoval válečným thrillerem Anthropoid.

Když se Sean Ellis roku 1994 přestěhoval z Brightonu do Londýna, věnoval se fotografování, tedy profesi, již studoval. Spolupracoval s módními časopisy, mj. i-D, The Face, Visionaire, GQ, Arena, Numero a Vogue. Posléze se vrhl na natáčení reklamy, a to pro značky Jean Paul Gaultier, Cartier nebo Nike. Sean Ellis (narozen 1970) vytvořil několik krátkometrážních filmů: Left Turn (2001), Cashback (2004) či Voyage d'affaires (2008). Ten získal nominaci na Cenu BAFTA jako jeden z nejlepších krátkých filmů.

SEAN ELLIS - VOJÁČCI A SAMOPALY

Celovečerním debutem Seana Ellise, co se týče režie i scénáře, byl snímek Cashback (2006) o mladíkovi, který se po bouřlivém rozchodu snaží vyrovnat se životem. Dále následovalo hororové drama Střepy v hlavě (2008) a thriller Metro Manila (2013), který mu vynesl Cenu diváků na festivalu Sundance, tři ceny British Independent Film Awards a nominaci Britské filmové akademie na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

O SEANU ELLISOVI ČTĚTE ZDE>>

Nominace na Českého lva Seanu Ellisovi vynesl anglicko-česko-francouzský film Anthropoid (2016), jehož byl režisérem a spoluscenáristou, v němž jednu z ústředních postav ztvárnila Aňa Geislerová. Snímek, který vykresluje vojenskou operaci z druhé světové války - atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha -, byl na Českého lva nominován v třinácti kategoriích. Přímo pro Seana Ellise v pěti: Cena filmových fanoušků, Nejlepší film, Nejlepší režie, Nejlepší scénář (společně s kolegou Anthonym Frewinem) a Nejlepší kamera. Z Čechů se nominací mohou pochlubit mj. tvůrci kostýmů a masek.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Vítek Pokorný
Vítek Pokorný
zobrazit profil Matěj Chlupáček
Matěj Chlupáček
zobrazit profil Daria Kashcheeva
Daria Kashcheeva
zobrazit profil Jozef Halász
Jozef Halász
zobrazit profil Jan Hřebejk
Jan Hřebejk
zobrazit profil Jan Schmidt
Jan Schmidt