Marie Kyselková

Datum narození: 20. 8. 1935
Datum úmrtí: 21. 1. 2019
Místo narození: Brno
Profese: herečka, zdravotní sestra
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Marie Kyselková se proslavila rolí královské dcery Lady v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Záhy kariéru herečky pověsila na hřebík.

Zdravotní sestra Marie Kyselková už na škole zpívala a tančila v různých podnicích. Tak se jednoho dne přihodilo, že dostala lákavou nabídku a profesi sestřičky vyměnila za kariéru manekýnky.

MARIE KYSELKOVÁ - TAJEMSTVÍ PROZRADILA DCERA

V Bombě Kyselková hrála s hvězdami

Na mole Marie Kyselková upoutala režiséra Jiřího Sequense staršího, který ji obsadil do svého prorežimního snímku Větrná hora (1955). Tehdy také modrooká kráska začala hrát v divadle S. K. Neumanna.

Následně dostala vedlejší roli v dramatu režiséra Jaroslava Balíka Bomba (1957), kde se Marie Kyselková potkala s hvězdami, jakými byli Zdeněk Štěpánek či Vlasta Chramostová. O rok později se objevila v povídkovém snímku Vojtěcha Jasného Touha, v němž hráli Vlastimil Brodský, Jana Brejchová nebo Jiří Vala.

Po Ladě Kyselková ukončila kariéru 

Vrcholem herecké dráhy Marie Kyselkové byla hlavní role v pohádce Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou, v níž ztvárnila okouzlující královskou dceru Ladu, která je kvůli nepřízni osudu nucena uprchnout v myším kožíšku. Pohádka proslavila též představitele prince Radovana, zpěváka a herce Josefa Zímu. Kariéra Marie Kyselkové tímto úspěchem skončila. Dala přednost rodině.

O MARII KYSELKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Nejprve to byl vztah s hercem Petrem Haničincem, s nímž čekala syna Ondřeje. Jejich manželství však skončilo rozvodem. Posléze se Marie Kyselkové znovu vdala a věnovala se péči o dvě dcery a o domácnost. Když děti odrostly, rozhodla se pro částečné zaměstnání - dělala vrátnou na vysokoškolských kolejích.

Marie Kyselková zemřela 21. ledna 2019. Bylo jí 83 let.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Stephen Moyer
Stephen Moyer
zobrazit profil Markéta Martiníková
Markéta Martiníková
zobrazit profil Hana Vagnerová
Hana Vagnerová
zobrazit profil Růžena Merunková
Růžena Merunková
zobrazit profil Vladimír Čapka
Vladimír Čapka
zobrazit profil David Matásek
David Matásek
zobrazit profil Michael K. Williams
Michael K. Williams
zobrazit profil Courtney Cox
Courtney Cox