Olbram Zoubek

Datum narození: 21. 4. 1926
Datum úmrtí: 15. 6. 2017
Místo narození: Praha
Profese: sochař
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Sochař Olbram Zoubek, ve svém oboru jeden z mistrů světového formátu, se výrazně zasloužil o rozvoj české architektonické plastiky.

Křestní jméno rodiče Olbramu Zoubkovi vybrali podle biskupa z pražského rodu Olbramů. Se sochařinou začal v sextě, kdy navštěvoval modelování u profesora Miroslava Kužela. V letech 1944 až 1945 byl Olbram Zoubek totálně nasazen v podniku Wegena na Letné. V posledních dnech 2. světové války, tedy 5. až 11. května 1945, se aktivně účastnil Pražského povstání.

SOCHAŘ TAJNĚ SŇAL PALACHOVU POSMRTNOU MASKU

Na pražskou AVU, kam se hlásil, nebyl Olbram Zoubek přijat, tak absolvoval kamenosochařskou praxi u sochaře Otakara Velínského. Posléze studoval na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze. Po základní vojenské službě se začal věnovat restaurátorské praxi. 

Olbram Zoubek je autorem řady významných děl. Patří mezi ně posmrtná maska Jana Palacha, Pomník obětem komunismu na Petříně, sousoší na pražském Jižním Městě, pomník Milady Horákové na Smíchově, památník kroměřížským obětem holocaustu v místě bývalé synagogy či socha s názvem Vítěz v Dejvicích. Jeho díla zdobí mj. klášterní zahradu v Litomyšli.

Jako jeden z nejvýznamnějších českých umělců 20. století byl členem Unie výtvarných umělců, skupiny Trasa a Nové skupiny, dále též Umělecké besedy. Olbram Zoubek získal řadu ocenění. Jmenujme např. Medaili Za zásluhy I. stupně (1996) či ocenění a titul Rytíř české kultury, které převzal roku 2015 od tehdejšího ministra Daniela Hermana.

O OLBRAMU ZOUBKOVI ČTĚTE ZDE>>

Sochař Olbram Zoubek byl dvakrát ženatý. V roce 1951 se oženil se spolužačkou, sochařkou Evou Kmentovou. Měli dceru Polanu a syna Jasana, který se též stal sochařem. Záhy poté, co jeho první žena zemřela, si roku 1981 vzal Marii Edlmanovou. V druhém manželství se mu narodila dcera Eva (1982).

Olbram Zoubek zemřel 15. června 2017.

 

Další Umělci

zobrazit profil Hana Fialová
Hana Fialová
zobrazit profil Renáta Suchánková
Renáta Suchánková
zobrazit profil Jovanka Skrčeská
Jovanka Skrčeská
zobrazit profil Michal Klenecký
Michal Klenecký
zobrazit profil Lenka Nora Návorková
Lenka Nora Návorková
zobrazit profil Géza Röhrig
Géza Röhrig