Josef Novotný

Josef Novotný

Datum narození: 14. 12. 1952
Místo narození: České Budějovice
Profese: politik za ČSSD, pedagog
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Politik Josef Novotný, který ČSSD šokoval tím, že si přes vnitrostranický zákaz ponechal funkci hejtmana i poslance, byl Sněmovnou vydán k trestnímu stíhání kvůli machinacím s dotacemi.

Po studiu na matematicko-fyzikální fakultě a fakultě tělesné výchovy a sportu UK v Praze působil na strojírenském učilišti či v odboru investic Hnědouhelných dolů v Sokolově. Do Sametové revoluce řadový člen KSČ Josef Novotný studoval na VUMLu, Večerní univerzitě Marxismu-Leninismu. V roce 2005 dokončil funkční studium pro ředitele a manažery škol.

Do politiky Josef Novotný vkročil jako nezávislý za ČSSD, a to roku 2002, kdy byl zvolen do zastupitelstva a rady města Sokolov. Do strany sociálních demokratů vstoupil roku 2003. V listopadu 2008 se stal hejtmanem Karlovarského kraje.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny 2013 kandidoval jako krajský lídr ČSSD a uspěl. Přes vnitrostranický zákaz si Josef Novotný ponechal obě funkce, tedy již vyhřáté křeslo hejtmana a nové poslanecké. Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka tehdy jeho rozhodnutí označil za chybné a z pohledu členů i voličů nepochopitelné.

Až usnesení karlovarské okresní konference ČSSD, která jej vyzvala, aby se rozhodl pro jednu ze svých funkcí, v polovině listopadu 2014 Josef Novotný oznámil, že se vzdá postu hejtmana. V září 2015 vystoupil z ČSSD a následující rok mandát krajského zastupitele neobhájil.

V červnu 2017 byl Josef Novotný společně s poslancem Jaroslavem Borkou (KSČM) Sněmovnou vydán ke stíhání v případu machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad, v němž policie sdělila obvinění několika vysokým úředníkům a podnikatelům. Oba poslanci jsou podezřelí mj. z poškození finančních zájmů EU a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

O JOSEFU NOVOTNÉM ČTĚTE ZDE>>

Josef Novotný je ženatý. S manželkou Zdeňkou, která učí na 1. stupni ZŠ v Sokolově, má syny Jakuba a Josefa. Ten se uchytil ve filmovém průmyslu v Los Angeles.

 

Další Politici

zobrazit profil Romana Fischerová
Romana Fischerová
zobrazit profil Josef Hájek
Josef Hájek
zobrazit profil Markéta Monsportová
Markéta Monsportová
zobrazit profil Petr Vrána
Petr Vrána
zobrazit profil Marcel Chládek
Marcel Chládek
zobrazit profil Roman Zarzycký
Roman Zarzycký
zobrazit profil Karel Karika
Karel Karika