Mika Häkkinen

Datum narození: 28. 9. 1968
Přezdívka: Létající Fin
Místo narození: Vantaa, Finsko
Výška: 179 cm
Profese: bývalý pilot formule 1, dvojnásobný mistr světa
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Šampion formule 1 Mika Häkkinen nejprve koketoval s motorkami. Jako automobilový závodník byl ale mnohem úspěšnější. V týmu McLaren se stal dvojnásobným mistrem světa.

Bývalý špičkový automobilový závodník a pilot formule 1 Mika Häkkinen, celým jménem Mika Pauli Häkkinen, právem získal přezdívku Létající Fin. Šlo mu, na co sáhl. Motorkami počínaje a nejrychlejšími vozy světa konče.

Svou úspěšnou kariéru finský závodník Mika Häkkinen zahájil na motorkách. Poté, co mu na Grand Prix Macau těsně uniklo vítězství, se roku 1991 připojil k týmu Lotus, kde strávil dvě sezóny. Pak přešel k McLarenu, a to původně jako testovací a náhradní jezdec.

MIKA HÄKKINEN - ROZHHOVOR NAJDETE ZDE>>

Když se stáj rozešla s Michaelem Andrettim dostal se Mika Häkkinen do kokpitu a po odchodu Ayrtona Senny do Williamsu se roku 1994 stal lídrem týmu McLaren. Při Grand Prix Austrálie 1995 měl Fin těžkou havárii, při které málem přišel o život.

Podobně jako slavný pilot F1 Niki Lauda se ani Mika Häkkinen nenechal nehodou odradit a s vervou sobě vlastní se do boje o titul pustil znovu. První vítězství vybojoval při Grand Prix Evropy 1997. V letech 1998 a 1999 získal dva tituly mistra světa.

O MIKU HÄKKINENOVI ČTĚTE ZDE>>

Na přelomu druhého tisicíletí měl Mika Häkkinen znovu našlápnuto na titul, ale zvítězil Michael Schumacher. V roce 2001 si Létající Fin připsal poslední dvě výhry a rozhodl se pro přestávku, která nakonec vyústila v konec kariéry ve formuli 1. Posléze v sérii DTM třikrát zvítězil ve voze Mercedes a roku 2007 se závoděním definitivně seknul.

Létající Fin byl od roku 1998 ženatý s Erjou Honkanen. Jejich svazek vydržel deset. V únoru 2017 se Mika Häkkinen po devítiletém vztahu oženil s krásnou Češkou, někdejší striptérkou Markétou

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jaroslav Palas
Jaroslav Palas
zobrazit profil Vlasta Redl
Vlasta Redl
zobrazit profil Melanie Vančurová
Melanie Vančurová
zobrazit profil Jakub Michálek
Jakub Michálek
zobrazit profil Jiří Janeček
Jiří Janeček
zobrazit profil Andrea Bocelli
Andrea Bocelli
zobrazit profil Zuzana Tvarůžková
Zuzana Tvarůžková