Vlasta Redl

Vlasta Redl

Datum narození: 14. 4. 1959
Místo narození: Nový Jičín
Profese: zpěvák, textař, skladatel, kytarista, klavírista
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Zpěvák Vlasta Redl, který se proslavil též jako skladatel, textař a multiinstrumentalista, dokázal netradičně skloubit rock, bigbít, folk a lidovky. Z jeho dílny pocházejí i scénické skladby.

Již od dětství se utvářel vztah Vlasty Redla k moravským a slovenským lidovým písním, jejichž motivy se staly základem jeho tvorby. Ve třinácti letech se začal učit hrát na kytaru a v už patnácti poprvé koncertoval. S různými bigbítovými kapelami vystupoval především na tanečních zábavách ve Valašském Meziříčí a jeho okolí.

VLASTA REDL - VÍTĚZ X FACTORU MU SEBRAL HUSLIČKY

Muzikant Vlasta Redl se podílel na více než šesti desítkách alb. Proslul jako multiinstrumentalista (mj. ovládl kytaru, klávesy, piáno, mandolínu). Navíc dokázal netradičně skloubit rock, bigbít, folk a lidovou hudbu. Z jeho dílny pochází i řada scénických skladeb.

Působil ve skupinách AG Flek či Fleret. Právě v této vizovické kapele proslul jako autor písní, jmenujme Holky z Utopie, Sbohem galánečko, Večer křupavých srdíček či Bečva. Na Portě 1986 Vlasta Redl zvítězil v autorské soutěži s písničkou Letiště. V té době se Slávkem Janouškem a Jaroslavem Samsonem Lenkem natočil desky Zůstali jsme doma, Kde domov můj, Barvy domova.

S AG Flekem vydal album Dohrála hudba (1989) a rok nato nahrál první sólovou desku Na výlet. Za svou kariéru Vlasta Redl spolupracoval mj. s hudebníky, kteří později založili úspěšnou kapelu Buty, vydal album s Hradišťanem Jiřího Pavlici (oceněné zlatou deskou) nebo CD Slovenské balady se zpěvačkou lidových písní Zuzanou Homolovou, na němž nahrál všechny nástroje.

Posléze stál u zrodu kapely Každý den jinak (na každém koncertě vystupovali pod jiným názvem), s níž vydal dvě alba. V roce 2006 seskupení ukončilo koncertní činnost, a tak Vlasta Redl začal vystupovat buď v triu se Slávkem Janouškem a Jaroslavem Samsonem Lenkem, anebo sám.

Z divadelní a filmové tvorby Vlasty Redla rozhodně stojí za zmínku jeho účast na muzikálu Kubo pro bratislavskou Novou scénu (1999), autorství hudby k inscenacím Rok na vsi a Silnice v Mahenově divadle, dále pak jeho muzika k filmu Comeback (2006), v němž ztvárnil i drobnou roli. Roku 2010 zkomponoval scénickou hudbu k rozhlasové hře Dobrodružství lišky Bystroušky.

O VLASTU REDLOVI ČTĚTE ZDE>>

V letech 2011 a 2012 Vlasta Redl vystupoval v televizních pořadech Všechnopárty a Na plovárně. Rovněž pořádal několik autogramiád u příležitosti vydání knihy My tři a já a také publikace s jeho komentovanými texty Kam na to chodím.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Aleš Lehký
Aleš Lehký
zobrazit profil Vlastimil Kučaj
Vlastimil Kučaj
zobrazit profil Oto Klempíř
Oto Klempíř
zobrazit profil Marcel Zmožek
Marcel Zmožek
zobrazit profil Jonatán Pastirčák
Jonatán Pastirčák
zobrazit profil Milan Pilar
Milan Pilar
zobrazit profil Slávek Janda
Slávek Janda
zobrazit profil Janek Ledecký
Janek Ledecký