Drahomíra Vihanová

Drahomíra Vihanová

Datum narození: 31. 7. 1930
Datum úmrtí: 10. 12. 2017
Místo narození: Moravský Krumlov
Profese: režisérka, scenáristka, dokumentaristka, pedagožka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Režisérka Drahomíra Vihanová, scenáristka a dokumentaristka, autorka trezorového filmu Zabitá neděle, zemřela po krátké nemoci ve věku 87 let.

V mládí se Drahomíra Vihanová věnovala hudbě. Na konzervatoři v Brně vystudovala hudební vědu, estetiku a hru na klavír, na pražské FAMU pak filmovou dokumentaristku, obor hraného filmu a střih.

Ve filmu patří Drahomíra Vihanová ke generaci „zlatých šedesátých“. Pracovala po boku Jana Špáty a Františka Vláčila. Byla asistentkou režie Otakara Vávry; podílela se na jeho snímcích Romance pro křídlovku (1966) a Třináctá komnata (1968).

Pozornost Drahomíra Vihanová vzbudila už svým celovečerním debutem Zabitá neděle (1968), který však byl zakázán, na 30 let skončil v trezoru a premiéry se dočkal až roku 1990. Za normalizace se věnovala zejména dokumentaristice. Z její dílny je mj. dokument Hledání (1979) o Františku Vláčilovi.

Po Sametové revoluci Drahomíra Vihanová natočila Proměny přítelkyně Evy (1990) o Evě Olmerové, ceněný televizní snímek Denně předstupuji před tvou tvář (1992), podobenstvím Pevnost (1994) s Miroslavem Donutilem či drama Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba (2000), který řešil soužití etnik a otázku viny a trestu.

Na FAMU jako pedagožka Drahomíra Vihanová působila od roku 1982. Osm let nato se stala členkou katedry střihové skladby FAMU, později také profesorkou.

Roku 2013 Drahomíra Vihanová obdržela Cenou Vladislava Vančury, v roce 2015 získala Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii a rok nato Cenu za přínos světové kinematografii na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava.

O DRAHOMÍŘE VIHANOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Režisérka, scenáristka, dokumentaristka a pedagožka Drahomíra Vihanová zemřela po krátké nemoci 10. prosince 2017. Bylo jí 87 let.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Helena Třeštíková
Helena Třeštíková
zobrazit profil David Ochman
David Ochman
zobrazit profil Jozef Halász
Jozef Halász
zobrazit profil Simona Matásková
Simona Matásková
zobrazit profil Olmo Omerzu
Olmo Omerzu
zobrazit profil Petr Slavík
Petr Slavík
zobrazit profil Marek Najbrt
Marek Najbrt