Kamila Moučková

Datum narození: 8. 4. 1928
Datum úmrtí: 24. 11. 2020
Místo narození: Jihlava
Profese: moderátorka, hlasatelka, disidentka, herečka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Hlasatelka a moderátorka Kamila Moučková, rozená Nová, jako první ohlásila z obrazovky někdejší Československé televize invazi vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR v srpnu 1968.

Dcera novináře a politika Viléma Nového Kamila Nová vystudovala reálné gymnázium v Jihlavě. Rok po válce, tedy po návratu matky z koncentračního tábora v Ravensbrücku, se vrátila z Polné, kde hrála s ochotníky, zpět do rodné Jihlavy.

KAMILA MOUČKOVÁ MĚLA SMŮLU NA MUŽE

Hrála v teplickém divadle, poté v Horáckém divadle v Jihlavě. V letech 1949 až 1956 pracovala jako hlasatelka Čs. rozhlasu, poté přešla do Čs. televize, kde se stala hlasatelkou a moderátorkou zpravodajských pořadů.

V rámci Pražského jara 1968 byla Kamila Moučková první, kdo z obrazovky někdejší ČST ohlásil invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V den příchodu cizích armád vysílala až do momentu, kdy ji ze studia vyvedli ozbrojení sovětští vojáci. V polovině dubna 1970 ji vláda odvolala z vysílání. Poté krátce působila v dabingu, záhy ji z televize vyhodili.

Do Sametové revoluce 1989 Kamila Moučková pracovala mj. jako kantýnská v hereckém klubu Komorního divadla, uklízečka, prodavačka nebo servírka. Angažovala se v disentu a byla jednou z prvních signatářek Charty 77. Po pádu totality se vrátila do televize a spolupracovala např. s Rádiem Svobodná Evropa.

V roce 1996 se Kamila Moučkovou pokusila vstoupit do politiky. Neúspěšně kandidovala jako nestraník za ODA do Senátu v mosteckém volebním obvodu. Tehdy vydala první životopisnou knihu s názvem Říkali jí lvice.

V dubnu 2008 Kamila Moučková byla uvedena do Dvorany slávy TýTý. Pět let nato obdržela Cenu Arnošta Lustiga; 28. října 2013 jí prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy.

O KAMILE MOUČKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

V prvním manželství s hercem Milošem Willigem měla dceru. V druhém svazku s Josefem Moučkou porodila děti dvě. Po rozvodu Kamila Moučková léta udržovala partnerský vztah s hercem Jiřím Zahajským.

V 60. a 70. letech 20. století si po vyhození z televize zničila záda při práci, v níž musela tahat role vážící i padesát kilo. Kruté bolesti Kamilu Moučkovou už nikdy nepřestaly trápit.

Kamila Moučková zemřela 24. listopadu 2020. Bylo jí 92 let.

 

Články o celebritě

Zemřela Jana Šulcová (†76): Přiznala, co jí zničilo život! Zemřela Jana Šulcová (†76): Přiznala, co jí zničilo život! Jana Šulcová, jedna z hlavních protagonistek oblíbené „komedie století“ Marie Poledňákové S tebou mě... číst článek
Tři roky po skonu maminky Kamily Moučkové (†92): Náhlá smrt dcery!  Tři roky po skonu maminky Kamily Moučkové (†92): Náhlá smrt dcery! Jako by své slavné mámě Kamile Moučkové (†92) z oka vypadla. Bohužel po ní nezdědila dlouhověkost...... číst článek
Jiřina Švorcová (†83): Překvapivý vzkaz z NDR na hrobě! Jiřina Švorcová (†83): Překvapivý vzkaz z NDR na hrobě! Anna Holubová z legendárního seriálu Žena za pultem by včera oslavila 95. narozeniny. Zatímco si tel... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Svatopluk Karásek
Svatopluk Karásek
zobrazit profil Daniel Herman
Daniel Herman
zobrazit profil David Moješčík
David Moješčík
zobrazit profil Shia LaBeouf
Shia LaBeouf
zobrazit profil Alena Vránová
Alena Vránová
zobrazit profil Věra Galatíková
Věra Galatíková
zobrazit profil Natália Molchanová
Natália Molchanová