Vlastimil Bedrna

Datum narození: 8. 2. 1929
Datum úmrtí: 7. 3. 2018
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Herec Vlastimil Bedrna byl mistrem malých komediálních rolí a vyhledávaným dabérem. Léta propůjčoval hlas Homeru Simpsonovi z dnes již kultovního animovaného seriálu.

Po absolvování DAMU Vlastimil Bedrna získal angažmá v Městském divadlem v Mladé Boleslavi. Posléze vystupoval v Pražském estrádním souboru, než roku 1957 zakotvil v Rokoku, kde působil až do jeho zrušení v roce 1973. Dále hrál v Divadle Na zábradlí nebo v Divadle Pod Palmovkou.

VLASTIMIL BEDRNA: SESTŘIČKY, TY JÁ RÁD

Na filmovém plátně se Vlastimil Bedrna poprvé objevil v celovečerním psychologickém dramatu Všude žijí lidé (1960). Podobných epizordních - či spíše jen drobných - rolí ztvárnil několik desítek. Často šlo o bravurní komediální vstupy.

V 60. letech 20. století si Vlastimil Bedrna zahrál v seriálu pro děti Robot Emil. Dětské publikum pobavil v pohádkách Co takhle svatba princi? a Ať přiletí čáp, královno. V prvně jmenované se s humorem sobě vlastním předvedl jako rádce, v druhé coby popletený dvořan.

V jednom z dílů povídkové sérii O čarovné Laskonka s Jitkou Molavcovou v hlavní roli si Vlastimil Beran stříhl princeznina dozorce Kornela, v seriálu Kačenka a strašidla hospodského, v Arabele školníka.

Vlastimil Beran byl vyhledávaným a uznávaným dabérem. Kromě animovaného Homera Simpsona, jehož daboval přes deset let, mu k Ceně Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu (2005) pomohly třeba Příběhy dráčka Soptíka, kde svůj hlas propůjčil hned několika postavám, či Včelka Majá, v níž „se stal“ chrobákem.

O VLASTIMILU BEDRNOVI ČTĚTE ZDE>>

První manželkou Vlastimila Bedrny byla dcera muzikologa a hudebního skladatele Boleslava Vomáčky Libuše. Měli spolu dvě dcery a syna, který se nešťastnou náhodou otrávil plynem v koupelně.

Druhou ženou Vlastimila Bedrny se stala herečka a zpěvačka Laďka Kozderková. S ní kromě její dcery Lady z prvního manželství vychovával jejich společnou dceru Vlastu. Laďka Kozderková roku 1986 podlehla rakovině. Bylo jí pouhých 37 let.

Vlastimil Bedrna zemřel 7. března 2018 v Domě seniorů v pražské Krči, kde ležel více než 11 let. Po mrtvici totiž ochrnul na polovinu těla a bez pomoci druhých se už neobešel. Svou druhou choť přežil o víc než 30 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Libor Hruška
Libor Hruška
zobrazit profil Anna Kadeřávková
Anna Kadeřávková
zobrazit profil Marsell Bendig
Marsell Bendig
zobrazit profil Vlastina Svátková
Vlastina Svátková
zobrazit profil Dorota Nvotová
Dorota Nvotová
zobrazit profil Vincent Navrátil
Vincent Navrátil
zobrazit profil Chris Hemsworth
Chris Hemsworth