Hana Brejchová

Datum narození: 12. 12. 1946
Datum úmrtí: 20. 4. 2024
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Hana Brejchová se proslavila rolí Anduly ve filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky. Snímek byl nominován na Oscara.

Mladší sestra jedné z nejslavnějších českých hereckých hvězd 2. poloviny 20. století Jany Brejchové, se na filmovém plátně objevila v podstatě náhodou. Do svého snímku Lásky jedné plavovlásky (1965) Hanu Brejchovou totiž režisér Miloš Forman obsadil v době, kdy žil s její sestrou Janou.

HANA BREJCHOVÁ PORAZILA CLAUDII CARDINALE

Po triumfu Brejchovou potkal sešup

Film byl nominován na Oscara a řadu dalších cen. Hana Brejchová Miloše Formana doprovázela po festivalech a režisér se s ní zapletl, což se stalo příčinou letitého konfliktu sester.

Po ohromném úspěchu filmu Lásky jedné plavovlásky, který Haně Brejchové přinesl popularitu, se již další triumf nekonal, i když se ještě roku 1968 objevila v hlavních rolí filmů Žirafa v okně a Nejkrásnější věk. Dále pak následovaly už jen epizodní úlohy, poslední v komedii Divoké pivo (1995).

Hana Brejchová se málem udusila

V roce 2009 byla Hana Brejchová hospitalizována v nemocnici a posléze v psychiatrické léčebně v Bohnicích poté, co se při požáru ve svém bytě nadýchala zplodin. Oheň zapříčinila hořící dekorativní svíčka nebo netípnutá cigareta, u níž někdejší herečka usnula.

O HANĚ BREJCHOVÉ ČTĚTE ZDE>>

S manželem Jaroslavem Bařinou Hana Brejchová vychovala adoptovanou dceru Veroniku a vlastní Světlanu. Ve svých 70 letech se zasnoubila s přítelem Pavlem.

Hana Brejchová zemřela 20. dubna 2024.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Kateřina Sedláková
Kateřina Sedláková
zobrazit profil Tarra  White
Tarra White
zobrazit profil Lucie Černíková
Lucie Černíková
zobrazit profil Josef Carda
Josef Carda
zobrazit profil Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal
zobrazit profil Martin Zounar
Martin Zounar
zobrazit profil Gloria Stuart
Gloria Stuart
zobrazit profil Boris Hybner
Boris Hybner