Kofi Annan

Datum narození: 8. 4. 1938
Datum úmrtí: 18. 8. 2018
Místo narození: Kumasi, Ghana
Profese: politik, diplomat, ekonom
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Politik a ekonom Kofi Annan, který byl v letech 1997 až 2006 generálním tajemníkem OSN, se roku 2001 stal držitelem Nobelovy ceny míru.

Po elitní internátní škole Kofi Annan, celým jménem Kofi Atta Annan, studoval ekonomii na univerzitě v Kumasi a díky stipendiu posléze na americké Macalester College v Saint Paul. Doktorát získal na ženevském Graduate Institute of International and Development Studies.

KOFI ANNAN - PRVNÍ AFRIČAN V ČELE OSN

V roce 1962 začal Kofi Annan pracovat ve Světové zdravotnické organizaci. Poté působil v různých pozicích v OSN. V letech 1994 až 1995 byl zástupcem generálního tajemníka a v letech 1997 až 2006 generálním tajemníkem OSN, tedy dvě funkční období.

V roce 2001 obdrželi OSN a Kofi Annan Nobelovu cenu míru za „práci za lépe organizovaný a mírovější svět“. V roce 2003 dostal Sacharovovu cenu za svobodu myšlení.

V roce 2004 Kofi Annan kritizoval americkou invazi do Iráku, kterou označil za nelegální a v rozporu s Chartou OSN. Posléze byl sám terčem kritiky za nedostatečný dohled a pomalou reakci na skandál kolem rozsáhlé korupce v rámci programu OSN Ropa za potraviny, započatého jeho předchůdcem Butrusem Butrusem-Ghálím.

O KOFIM ANNANOVI ČTĚTE ZDE>>

Narodil se v britské kolonii Zlaté pobřeží (dnes Ghana), a to v ašantské aristokratické rodině. Oba jeho dědové a také strýc byli náčelníci. Kofi Annan se ženil dvakrát. V roce 1965 se jeho manželkou stala Titi Alakija. Po rozvodu roku 1983 žil v letech 1984 až 2018 ve svazku s Nane Annan. Měl tři děti.

Ghanský diplomat, ekonom a politik Kofi Annan zemřel 18. srpna 2018 ve švýcarském Bernu.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jan Čenský
Jan Čenský
zobrazit profil Šárka Záhrobská-Strachová
Šárka Záhrobská-Strachová
zobrazit profil Josef Škvorecký
Josef Škvorecký
zobrazit profil Natálie Kotková
Natálie Kotková
zobrazit profil Adam Novák
Adam Novák
zobrazit profil Jiří Hanych
Jiří Hanych
zobrazit profil Morgan Freeman
Morgan Freeman