Meda Mládková

Datum narození: 8. 9. 1919
Datum úmrtí: 3. 5. 2022
Místo narození: Zákupy
Profese: milionářka, mecenáška, sběratelka umění
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková založila Nadaci Jana a Medy Mládkových a Museum Kampa. Podařilo se jí vytvořit největší soukromou sbírku děl malíře Františka Kupky.

Meda Mládková, rozená Marie Sokolová, navštěvovala královéhradecké klasické gymnázium. Vysněný tanec mohla začít studovat až poté, co se přestěhovala k tetě do Prahy. Diplom profesionální tanečnice obdržela roku 1938. Za války tančila v Litvě a později ve Vídni.

MEDA MLÁDKOVÁ - ROZHOVOR PRO DENÍK E15 ČTĚTE ZDE>>

Po válce Meda Sokolová jela studovat do Ženevy, kde absolvovala obor ekonomické a politické vědy na tamní univerzitě. Po komunistickém puči roku 1948 zůstala v exilu. Pracovala v politicky orientovaném časopisu čs. exulantů Skutečnost, kam přispívali mj. Ferdinand Peroutka a Pavel Tigrid.

Aby se Meda Sokolová mohla volně pohybovat po Evropě, vzala si belgického šlechtice Remi Antoine Josepha de Mûelenaera. Získala tak belgický pas a spolu se svým mužem během cest navštívila řadu evropských muzeí a galerií.

V Ženevě roku 1952 založila vlastní nakladatelství Edition Sokolová, které později přesunula do Paříže. Na přelomu let 1953 a 1954 pomohla své matce, bratrovi a jeho ženě uprchnout přes východní Německo a utečenecký tábor v západním Německu do Paříže.

Roku 1955 se seznámila s ekonomem Janem Josefem Mládkem, když ho přišla požádat o finanční příspěvek pro nakladatelství. Krátce nato se rozvedla a roku 1956 začala studovat výtvarné umění na pařížské L’École du Louvre při Sorbonně.

V roce 1960 Jan Mládek musel zpět do centrály Mezinárodního měnového fondu v USA, kde se Meda za něj provdala. Ve Washingtonu studovala americkou literaturu a umění na George Washington University a později na prestižní Johns Hopkins University v Baltimore.

Během let se Medě Mládkové podařilo shromáždit největší soukromou sbírku děl na světě malíře Františka Kupky. Aby manželé mohli zakoupit jedno z jeho klíčových děl - Katedrála -, prodali svůj dům v Georgetownu ve Washingtonu.

Až do Sametové revoluce 1989 Meda Mládková nakupovala díla umělců, kteří v době normalizace nesměli vystavovat, a některým navíc pomohla finanční injekcí. Zato StB nedala spát. Komunistická státní bezpečnost na ni založila dokonce dva svazky.

MEDA MLÁDKOVÁ: RECEPT NA DLOUHOVĚKOST

Jan Mládek zemřel čtyři měsíce před Sametovou revolucí. Meda Mládková se poté vydala do Prahy, aby se zapojila do aktivit Občanského fóra. Od roku 1990 sháněla vhodné místo pro sbírku moderního středoevropského umění. Až po deseti letech získala zchátralé Sovovy mlýny na Kampě.

Budovy Museu Kampa pronajalo Hlavní město Praha na 99 let a zároveň získalo celou mimořádně cennou sbírku do svého vlastnictví. Meda Mládková založila Nadaci Jana a Medy Mládkových, která galerii spravuje.

O MEDĚ MLÁDKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Meda Mládková obdržela řadu významných ocenění. Jmenujme např. Medaili Za zásluhy II. stupně (1999), ceny ministra kultury ČR Artis Bohemiae Amicis (2011) a Mecenáš české kultury (2016) nebo Řád za zásluhy Francouzské republiky (2012). Její jméno nese planetka č. 29 419.

Mecenáška Meda Mládková zemřela 3. května 2022. Bylo jí 102 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Lukáš Kašpar
Lukáš Kašpar
zobrazit profil Jaroslav Matějka
Jaroslav Matějka
zobrazit profil Drahoslav Ryba
Drahoslav Ryba
zobrazit profil Monika Oborná
Monika Oborná
zobrazit profil Tina Pletánková
Tina Pletánková
zobrazit profil Richard Hes
Richard Hes
zobrazit profil Jan Hrnčíř
Jan Hrnčíř