Charles Aznavour

Datum narození: 22. 5. 1924
Místo narození: Paříž
Profese: šansoniér, textař, herec, diplomat, podnikatel
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Francouzský šansoniér Charles Aznavour hrál v desítkách filmů, sám si psal texty, prosadil se i jako diplomat a podnikatel. Prodal na 180 milionů nosičů.

Intenzivně pracoval pro Édith Piaf, které psal písňové texty i celé písničky, ta mu pak roce 1945 pomohla k prvnímu americkému a kanadskému turné. Po roce 1950 se Charles Aznavour vydal na sólovou dráhu.

CHARLES AZNAVOUR PRVNĚ BYL V PRAZE V 91 LETECH

V roce 1970 Charles Aznavour zaznamenal obrovský úspěch ve Velké Británii, když jeho písnička She obsadila první místo britských hitparád. Další dobře známou písničkou na britských ostrovech je také Dance in the Old Fashioned Way.

Šansoniér Charles Aznavour hrál v desítkách filmů, sám si psal texty, prosadil se i jako diplomat a podnikatel. Prodal na 180 milionů nosičů. Stal se držitelem řady ocenění.

O CHARLESI AZNAVOUROVI ČTĚTE ZDE>>

Byl synem arménských uprchlíků Míši a Kédar Aznavurjanových, kteří se usídlili v Paříži zhruba rok před jeho narozením. Otec vedl restauraci, matka zpívala po pařížských kabaretech, barech a šantánech. Charles Aznavour se ženil čtyřikrát a vychoval šest dětí.

Aktivní byl Charles Aznavour téměř až do své smrti. Ještě v březnu 2018 vystupoval v Praze, kde s ním pro Blesk udělala rozhovor modelka Andrea Verešová, která mluví skvěle francouzsky.

Charles Aznavour zemřel 1. října 2018. Bylo mu 94 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Petr Sládek
Petr Sládek
zobrazit profil Pavel Kadeřábek
Pavel Kadeřábek
zobrazit profil Vojtěch Mašek
Vojtěch Mašek
zobrazit profil Ivana Cabrnochová
Ivana Cabrnochová
zobrazit profil Filip Trojovský
Filip Trojovský
zobrazit profil Jiří Komárek
Jiří Komárek
zobrazit profil Taťána Kuchařová
Taťána Kuchařová