Peter Pellegrini

Datum narození: 6. 10. 1975
Místo narození: Banská Bystrica, Slovensko
Profese: 6. prezident Slovenské republiky
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Peter Pellegrin, který byl v letech 2018 až 2020 předsedou vlády SR, se v roce 2024 stal prezidentem Slovenské republiky.

Po absolvování oboru finance, bankovnictví a investování na Univerzitě Mateja Bela v Banské Bystrici a Ekonomické fakulty na Technické univerzitě v Košicích Peter Pellegriny začal podnikat.

PETER PELLEGRINI SRAZIL JELENA

V roce 2000 vstoupil do Smeru a dva roky nato se stal asistentem poslance této strany Ľubomíra Vážného. V letech 2006, 2010 a 2012 byl Peter Pellegrini zvolen poslancem. Počátkem července 2014 ho prezident Andrej Kiska jmenoval ministrem školství.

V listopadu 2014 oznámil Robert Fico, že Peter Pellegrini bude předsedou Národní rady SR, takže podal demisi na post ministra školství. Po volbách 2016 se stal místopředsedou vlády pro investice a informatizaci.

Po zavraždění investigativního novináře Jána Kuciaka 4. března 2018 propukla na Slovensku politická krize, která vedla k demisi vlády premiéra Roberta Fica. Prezident Andrej Kiska pak Petera Pellegriniho pověřil sestavením nové vlády, již jmenoval 22. března 2018. Premiérem byl do do března 2020.

V roce 2024 Peter Pellegrini vyhrál prezidentské volby.

O PETEROVI PELLEGRINIM ČTĚTE ZDE>>

Peter Pellegrini má italské předky. Jeho příjmení v italštině znamená poutníci.

 

Články o celebritě

Nový slovenský prezident Pellegrini: Skončil v čele Národní rady Nový slovenský prezident Pellegrini: Skončil v čele Národní rady S víkendovou výhrou v slovenských prezidentských volbách skončil Peter Pellegrini (48, Hlas) ve funk... číst článek
Nový slovenský prezident Pellegrini: Takto se to robí, do psej matere! Nový slovenský prezident Pellegrini: Takto se to robí, do psej matere! V červnu se Slovensko vydá na další cestu pod vedením nové hlavy státu – Petra Pellegriniho (48). Te... číst článek
Pellegrini prozradil, čeho v prezidentské kampani lituje. Co mu popřála Čaputová? Pellegrini prozradil, čeho v prezidentské kampani lituje. Co mu popřála Čaputová? Zuzana Čaputová bude slovenskou prezidentkou do půlky června a během svého posledního týdne ve funkc... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Michal Kučera
Michal Kučera
zobrazit profil Alexandra Udženija
Alexandra Udženija
zobrazit profil Andrea Brzobohatá
Andrea Brzobohatá
zobrazit profil Jiří Dort
Jiří Dort
zobrazit profil Jana Bačíková
Jana Bačíková
zobrazit profil Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
zobrazit profil Lubomír Metnar
Lubomír Metnar