Eliška Wagnerová

Eliška Wagnerová

Datum narození: 7. 9. 1948
Místo narození: Kladno
Profese: právnička, soudkyně, někdejší senátorka, pedagožka
Znamení: Panna

Životopis

Právnička Eliška Wagnerová řadu let působila jako místopředsedkyně Ústavního soudu. Mezi roky 2012 a 2018 byla senátorkou za obvod č. 59 - Brno-město.

Po Střední průmyslové škole hutní v Kladně Eliška Wagnerová v letech 1969 až 1974 vystudovala práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1996 získala na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně titul doktor v oboru politologie.

ELIŠKA WAGNEROVÁ "PROPLESKLA" NEJVYŠŠÍ SOUD

Svou profesní dráhu Eliška Wagnerová začala jako podniková právnička, ale již záhy se pustila do advokacie. V roce 1982 odešla do exilu. Nejprve do Německa, kde pracovala ve Svobodné Evropě coby novinářka a poradkyně pro československé právo; a po deseti letech s manželem do Kanady.

V roce 1993 se Eliška Wagnerová vrátila do Česka a působila jako advokátka, asistentka předsedy Ústavního soudu a uznávaná pedagožka.

Roku 1996 se Elška Wagnerová stala soudkyní Nejvyššího soudu, dva roky nato pak jeho předsedkyní. Rozhodla o zveřejňování všech verdiktů toho soudu na jeho webu.

V březnu 2002 byla Eliška Wagnerová prezidentem Václavem Havlem jmenována místopředsedkyní Ústavního soudu. V této funkci setrvala deset let. V roce 2009 získala stříbrnou medaili Antonína Randy, posléze ocenění Právník roku 2012 v oboru občanská a lidská práva a právo ústavní.

O ELIŠCE WAGNEROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Do politiky Eliška Wagnerová vstoupila v senátních volbách 2012, kdy jako bezpartijní na kandidátce Strany zelených uspěla a na šest let usedla do křesla v horní komoře za obvod č. 59 - Brno-město. Ve volbách 2018 mandát neobhajovala, v Senátu ji vystřídal Mikuláš Bek.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Josef Čáp
Josef Čáp
zobrazit profil Vladimír Menšík
Vladimír Menšík
zobrazit profil Milouš Jakeš
Milouš Jakeš
zobrazit profil Lucie Radová
Lucie Radová
zobrazit profil Jaroslav Tvrdík
Jaroslav Tvrdík
zobrazit profil Eva Klímková
Eva Klímková
zobrazit profil Aleksi Šedo
Aleksi Šedo