Tomáš Mašín

Tomáš Mašín

Datum narození: 22. 2. 1965
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista, výtvarník, filmový architekt
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Tomáš Mašín byl v roce 2024 nominován na Českého lva za režii hned dvou snímků, a to historického dramatu Bratři a krimi dramatu Němá tajemství.

Poté, co Tomáš Mašín vystudoval na AVU obor grafika, malba, konceptuální umění a nová média, dva roky pracoval jako filmový architekt. V roce 1995 stál u zrodu produkční společnosti Dawson Productions.

TOMÁŠ MAŠÍN - ROZHOVOR PRO DENÍK E15

V té době se Tomáš Mašín věnoval multimediálním projektům, vytvořil znělky pro televizní show Point, BigBeat a MTV, jako scenárista debutoval krátkometrážním snímkem Hotel (1995) a stal se jedním z uznávaných režisérů reklamních spotů, za něž dostal mnohá ocenění.

První celovečerní snímek Tomáše Mašína - historické drama 3 sezóny v pekle (2009) - byl nominován na 11 Českých lvů. Nakonec získal tři, a to za kameru, zvuk a v kategorii Nejlepší herec si křišťálovou sošku odnesl Kryštof Hádek. Tomáš Mašín neproměnil nominaci za režii, ani za scénář.

Tomáš Mašín s filmem 3 sezóny v pekle bodoval v zahraničí. Na FF v Tallinnu obdržel cenu Don Quijote Award mezinárodní federace Filmových klubů (FICC) a za rok 2009 získal výroční cenu FITES (Český filmový a televizní svaz).

Podle knihy Michala Hvoreckého Tomáš Mašín natočil kriminální komedii Wilsonov (2015), k níž mu scénář napsal Marek Epstein. Tomáš Mašín se podílel na režii úspěšného krimi seriálu Profesor T. (2018) s Pavlem Řezníčkem v hlavní roli.

V roce 2023 se Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) rozhodla do soutěže o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film vyslat snímek Bratři režiséra Tomáše Mašína.

Na České lvy byl Tomáš Mašín nominován také za Proferora T. a roku 2024 za režii hned dvou snímků, a to historického dramatu Bratři a krimi dramatu Němá tajemství.

 

Další Filmaři

zobrazit profil David Furnish
David Furnish
zobrazit profil Juraj Nvota
Juraj Nvota
zobrazit profil David Ondříček
David Ondříček
zobrazit profil Vojtěch Moravec
Vojtěch Moravec
zobrazit profil Martin Horský
Martin Horský
zobrazit profil Marek Najbrt
Marek Najbrt
zobrazit profil Fero Fenič
Fero Fenič