Bart Freundlich

Bart Freundlich

Datum narození: 17. 1. 1970
Místo narození: Manhattan, New York, USA
Profese: režisér, scenárista

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Bart Freundlich, manžel herečky Julianne Moore, se v roce 2019 stal jedním z vzácných hostů Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Bart Freundlich vyrůstal na Manhattanu, kde absolvoval dvojitou specializaci na Cinema Studies a filmovou a televizní tvorbu na Tisch School při New York University of Arts.

Celovečerním režijním i scenáristickým debutem Barta Freundlicha byla komedie Otisky prstů (1997) s Julianne Moore v hlavní roli. Na filmovém festivalu v Sundance snímek získal Velkou cenu poroty za nejlepší hraný film.

Julianne Moore již jako svou manželku (vzali se roku 2003) Bart Freundlich obsadil také do svého romantického snímku Nevěřte mužům (2005), který dosáhl na filmovém festivalu v Torontu jedné z nejvyšších tržeb.

Dále Bart Freundlich podle svého scénáře režíroval romantickou komedii Sexy 40 (2009), v níž ústřední postavu ztvárnila Catherine Zeta-Jones nebo drama Po svatbě (2019), do něhož opět obsadil svou manželku.

Režijně se Bart Freundlich podílel též na několika seriálech. Mezi nejúspěšnější patří Californication s Davidem Duchovnym v hlavní roli, který byl v letech 2008 a 2009 nominován na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší televizní seriál - komedie nebo muzikál.

V roce 2019 Bart Freundlich s dcerou Liv doprovodili Julianne Moore na 54. filmový festival Karlovy Vary.

S herečkou Julianne MooreBart Freundlich kromě dcery Liv ještě syna Caleba.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Don Cheadle
Don Cheadle
zobrazit profil Karel Kachyňa
Karel Kachyňa
zobrazit profil Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock
zobrazit profil Adrian Stojkov
Adrian Stojkov
zobrazit profil Zdeněk Janáček
Zdeněk Janáček
zobrazit profil Pavel Čechák
Pavel Čechák
zobrazit profil Natálie Císařovská
Natálie Císařovská