Luc Besson

Luc Besson

Datum narození: 18. 3. 1959
Místo narození: Paříž, Francie
Výška: 173 cm
Profese: filmař, scenárista, režisér, střihač, producent
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Luc Besson, celým jménem Luc Paul Maurice Besson, získal v roce 1998 César Awards za režii sci-fi akčňáku Pátý element. Na další byl nominován.

Na César Awards byl v roce 1984 nominován za sci-fi Poslední bitva, k němuž si napsal i scénář. V kategorii nejlepší režie ho získal za filmy Podzemka, Podzemka, Brutální Nikita, Leon, Pátý element či Johanka z Arku.

Mezi nejznámější filmy Luca Bessona patří kultovní snímky Magická hlubina, Brutální Nikita nebo Pátý element, ve kterém objevil Millu Jovovich, se kterou se načas oženil. Všechny tyto filmové počiny zaznamenaly celosvětový úspěch. Jeho filmy byly několikrát nominovány na cenu César. Dostal do za režii sci-fi akčňáku Pátý element

Převážně ve Francii dosahují snímky Luca Bessona výrazných komerčních úspěchů. Začalo to hitem Taxi z kterého se pro nebývalý úspěch stala celá filmová série. Následoval Polibek draka s Jetem Li, Wasabi s Jeanem Reno, remake Ganfán Tulipán s Penelope Cruz, Rurpurové řeky 2 a mnoho dalších.

Luc Besson se umí chopit i náročnějších témat. V Thajsku natáčel scény z filmu o barmské disidentce, nositelce Nobelovy ceny za mír, která strávila 15 let v domácím vězení. Hlavní postavu filmu ztělesňuje krásná Michelle Yeoh.

Známý režisér navštívil v roce 2006 mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. 41.ročník festivalu přivítal mimo jiné i herce Andyho Garcíu či režiséra Terryho Gilliama.

O LUCU BESSONOVI ČTĚTE ZDE>>

Jako správný Francouz byl Luc Besson několikrát ženatý. V roce 1986 si vzal Annu Parillaud, jež proslula hlavní rolí ve snímku Brutální Nikita, s níž má dceru Juliette. V roce 1992 se oženil s modelku Maïwenn Le Besco, které bylo tenkrát pouhých šestnáct let, a rok nato mu porodila dceru Shanu. V letech 1997 až 1999 byl ženatý s bývalou modelkou a herečkou Millou Jovovičovou. A nakonec si roku 2004 vzal filmovou producentku Virginii Sillu, s níž má tři děti.

 

 

Další Filmaři

zobrazit profil Alice Nellis
Alice Nellis
zobrazit profil Danny Moder
Danny Moder
zobrazit profil Martin Horský
Martin Horský
zobrazit profil Stanislav Milota
Stanislav Milota
zobrazit profil Jan Petráň
Jan Petráň
zobrazit profil Taika Waititi
Taika Waititi
zobrazit profil Ben Falcone
Ben Falcone