Jaroslav Róna

Jaroslav Róna

Datum narození: 27. 4. 1957
Místo narození: Praha
Profese: sochař, malíř, keramik, umělecký sklář, grafik, scénograf
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Akademický sochař Jaroslav Róna je autorem řady významných uměleckých děl. Jmenujme např. pomník France Kafky v Praze nebo Podobenství s lebkou na Hradě.

V letech 1972 až 1975 se Jaroslav Róna vyučil kožešníkem. Již v té době se zajímal o umění, a tak absolvoval Střední odbornou školu výtvarnou v Praze a poté obor sklářské výtvarnictví na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

Posléze Jaroslav Róna mj. spolupracoval s několika českými divadly, opakovaně působil na letní sklářské škole (Pilchuck Glass School) v USA nebo spoluzakládal uměleckou skupinu Tvrdohlaví.

Mezi díla Jaroslava Róny patří monumentální mozaiky Noc a den v pražských Nových Butovicích, plastika Oskar na Jižním městě, sochy Rytíř s drakem a Sépie na zámku Klenová u Klatov, pomník Franze Kafky či Podobenství s lebkou na Pražském hradě.

Spolupracoval s řadou známých režisérů, jako jsou např. Tomáš Vorel nebo Vladimír Michálek. Právě za scénické návrhy pro jeho film Amerika, který vznikl na základě knihy Franze Kafky Nezvěstný, byl Jaroslav Róna nominován na Českého lva.

Sochař, malíř, keramik, umělecký sklář, grafik, scénograf, literát a amatérský herec Jaroslav Róna se po Sametové revoluci, kdy se otevřely brány do celého světa, podíval mj. do Mexika, Izraele, Indonésie, Španělska, Portugalska, Skotska, Indie či na Kanárské ostrovy.

Dcerou Jaroslava Róny je grafická designérka Valerie Rónová.

 

Další Umělci

zobrazit profil Helena Štáchová
Helena Štáchová
zobrazit profil Petr Našic
Petr Našic
zobrazit profil Roman Pomajbo
Roman Pomajbo
zobrazit profil Lela Lenka Geislerová
Lela Lenka Geislerová
zobrazit profil Bohumil Fencl
Bohumil Fencl
zobrazit profil Sára Saudková
Sára Saudková