Adam Plachetka

Datum narození: 4. 5. 1985
Místo narození: Praha
Profese: operní pěvec, basbarytonista se záběrem i do barytonu
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Adam Plachetka proslul jak v Česku, tak v zahraničí. Jeho manželkou se roku 2012 stala sopranistka Kateřina Kněžíková.

Absolvoval Pražskou konzervatoř a pražskou HAMU. Adam Plachetka je laureátem řady soutěží, např. Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka.

ADAM PLACHETKA ZAMÍŘIL DO ARENY

Adam Plachetka zazářil v ND

V únoru 2005 se Adama Plachetka poprvé objevil na komorní scéně Národního divadla jako baryton v Čtyřnotové opeře Toma Johnsona. V létě ztvárnil roli Polyphema v Händelově opeře Acis a Galatea na Hudebním festivalu Znojmo.

V sezoně 2005/2006 Adama Plachetka debutoval ve Státní opeře Praha a v Národním divadle. Na Znojemském hudebním festivalu prvně ztvárnil hlavní roli v Mozartově opeře Don Giovanni.

Plachetka se stal sólistou opery ve Vídni

V létě 2007 Adam Plachetka debutoval na Salcburském festivalu. Vystupoval v Japonsku či v Jižní Koreji. S orchestrem Národního divadla natočil k 90. výročí československé státnosti jednu z prvních oficiálních vokálních verzí české státní hymny Kde domov můj.

Na jaře 2009 Adam Plachetka debutoval v Bavorské státní opeře v Mnichově a na Pražském jaru vystoupil poprvé s písňovým programem.

Roku 2010 se Adam Plachetka stal sólistou Vídeňské státní opery, kde ztvárnil řadu ústředních postav. Sezonu 2013/2014 zahájil recitálem na festivalu Dvořákova Praha. Dále zpíval ve Státní opeře v Berlíně, s níž exceloval mj. na zájezdech v Hamburku, Ománu nebo v New Yorku.

Adam Plachetka exceloval i v Japonsku

V červnu 2014 Adam Plachetka prvně zpíval v milánském Teatro alla Scala. Pro Český rozhlas a Radioservis natočil CD Live a Songs s českým repertoárem u příležitosti Roku české hudby.

V sezoně 2014/2015 se Adam Plachetka představil v Japonsku či ve Slovenském národním divadle. Jako písňový interpret se předvedl v londýnské Wigmore Hall a ve Spolku pro komorní hudbu při České filharmonii.

V únoru 2015 Adam Plachetka stanul na scéně Metropolitní opery v New Yorku v roli Masetta v Mozartově Donu Giovannim a stal se tak prvním Čechem, který do třiceti let svého věku tam vystoupil. Stejnou roli ztvárnil i ve Vídni, Londýně nebo v Miláně.

I Plachetku zasáhl koronavirus

V sezóně 2019/2020 Adam Plachetka účinkoval mj. jako Figaro v Chicagu a ve Vídni, Conte Almaviva a Figaro v New Yorku a provedl též Koncert bez mantinelů v O2 aréně v Praze. Řada jeho plánovaných představení však byla zrušená kvůli pandemii koronaviru v roce 2020.

O ADAMU PLACHETKOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 2012 se Adam Plachetka oženil s českou sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou, s níž má dceru Adélu.

 

Články o celebritě

Plejáda hvězd na pohřbu textaře Krečmara (†81): Zpívala Zelenková, Dáda přišla pozdě! Plejáda hvězd na pohřbu textaře Krečmara (†81): Zpívala Zelenková, Dáda přišla pozdě! Autor mnoha známých hitů jako Až na vrcholky hor, Boty proti lásce, Jen se hádej nebo Hvězdičko blýs... číst článek
Pietní mše za Hanku Zagorovou (†75): Co se dělo v kostele! Pietní mše za Hanku Zagorovou (†75): Co se dělo v kostele! Zádušní mše za Hanu Zagorovou (†75) byla jasným důkazem, že devítinásobná slavice byla a je pro náš ... číst článek
Poslední rozloučení s Kamilou Moučkovou (†92): Rok po smrti zaznělo její poslední přání Poslední rozloučení s Kamilou Moučkovou (†92): Rok po smrti zaznělo její poslední přání Je to přesně rok, co zemřela. Kamila Moučková (†92), která jako první ohlásila v televizi okupaci v ... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Zdenka Kratochvílová
Zdenka Kratochvílová
zobrazit profil Matěj Forman
Matěj Forman
zobrazit profil Michael Klang
Michael Klang
zobrazit profil Petr Poledňák
Petr Poledňák
zobrazit profil Jana Jandová
Jana Jandová
zobrazit profil Vojtěch Mašek
Vojtěch Mašek
zobrazit profil Hanno Brühl
Hanno Brühl