Géza Röhrig

Géza Röhrig

Datum narození: 11. 5. 1967
Místo narození: Budapešť, Maďarsko
Profese: básník a prozaik
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Maďarský básník a prozaik Géza Röhrig se v Česku proslavil jako herec. Představitel se v hlavní roli dramatického snímku z druhé světové války Saulův syn, jíž před filmovou kamerou debutoval.

Za snímek v režii Lászla Nemese Saulův syn (2015) byl maďarský básník a neherec (jak o sobě sám říká) Géza Röhrig nominován na Cenu Národní společnosti filmových kritiků pro nejlepšího herce. Dějištěm dramatického příběhu je vyhlazovací tábor v Osvětimi. Pojednává o Saulu Auslanderovi, maďarském Židovi a příslušníkovi tzv. Sonderkommanda, jehož členové byli od ostatních osvětimských vězňů zpravidla izolováni a měli na starosti ty nejstrašnější práce. Saul mezi zavražděnými najde svého nevlastního syna a rozhodne se jej za každou cenu důstojně pohřbít. Film je ojedinělý v tom, že jako první předvádí chaos, jaký v Osvětimi údajně panoval a skutečnost, že chod továrny na smrt udržovali sami vězni. Snímek získal Velkou cenu na filmovém festivalu v roce 2015 v Cannes, Zlatý glóbus a posléze i Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Saulův syn je jak hereckým debutem Gézy Röhriga, tak Lászla Nemese, který se ujal režie a podílel se na scénáři.

ROZHOVOR S CHARIZMATICKÝM GÉZOU ČTĚTE ZDE

Géza Röhrig neměl nijak radostné dětství. Matka opustila rodinu poté, co se narodil, a otec zemřel, když mu byly čtyři roky, takže vyrůstal v pěstounské péči. V roce 1980 se stal frontmanem undergroundové hudební kapely Huckleberry (také známé jako HuckRebelly), jejíž tvorba byla trnem v oku komunistickým úřadům. Na univerzitě studoval maďarský a polský jazyk a později filmovou tvorbu. Jeho sbírky ani próza prozatím v Česku nejsou příliš známé.

Od roku 2000 Géza Röhrig žije v Bronxu v New Yorku, kde učí v mateřské škole.

Rodák z Budapešti Géza Röhrig byl dvakrát ženatý a má čtyři děti.

 

Další Umělci

zobrazit profil Marek Zelinka
Marek Zelinka
zobrazit profil Dušan Soták
Dušan Soták
zobrazit profil Lela Lenka Geislerová
Lela Lenka Geislerová
zobrazit profil Naděžda Munzarová
Naděžda Munzarová
zobrazit profil Common (Lonnie Rashid Lynn Jr.)
Common (Lonnie Rashid Lynn Jr.)
zobrazit profil Petr Faltus
Petr Faltus
zobrazit profil Bohumil Hrabal
Bohumil Hrabal
zobrazit profil Blanka Kulínská
Blanka Kulínská