Michal Lukeš

Datum narození: 30. 4. 1975
Profese: historik, slovakista, od roku 2002 ředitel Národního muzea
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Historik Michal Lukeš, od roku 2002 generální ředitel Národního muzea, v říjnu 2019 obdržel od prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Po gymnáziu Michal Lukeš studoval historii a slovakistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zaměřil se zejména na moderní české dějiny. Absolvoval stáže v Německu, Rakousku, Itálii a v USA.

Do Národního muzea Michal Lukeš nastoupil v roce 1993, pracoval zde jako dokumentátor Oddělení novodobých českých dějin. V letech 1998 až 2001 byl náměstkem šéfa Divadla Bez zábradlí. V roce 2002 ho tehdejší ministr kultury Pavel Dostál jmenoval generálním ředitelem Národního muzea.

Pod vedením Michala Lukeše došlo k opravě zchátralých budov, jako byly např. Národní památník na Vítkově, České muzeum hudby, Národopisné muzeum a k vybudování moderních depozitárních a laboratorních komplexů. Prosadil rekonstrukci Národního muzea na Václavském náměstí.

V dubnu 2019 mu prezident SR Andrej Kiska udělil nejvyšší slovenské vyznamenání pro cizince - Řád bílého dvojkříže II. stupně. V říjnu 2019 Michal Lukeš obdržel od prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy o stát I. stupně (zásluhy o stát v oblasti kultury).

Michal Lukeš je ženatý a má dvě dcery.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Marek Hlavica
Marek Hlavica
zobrazit profil Berenika Peštová
Berenika Peštová
zobrazit profil Klára Cibulková
Klára Cibulková
zobrazit profil Pavel Bobek
Pavel Bobek
zobrazit profil Petr Motloch
Petr Motloch
zobrazit profil Anna Šišková
Anna Šišková
zobrazit profil Helmut Kohl
Helmut Kohl
zobrazit profil Marek Půček
Marek Půček