Jana Kánská

Jana Kánská

Profese: bojovnice proti komunismu, dcera Milady Horákové

Související celebrity

Životopis

Bojovnice proti komunismu Jana Kánská je dcerou ve vykonstruovaném procesu 27. června 1950 popravené právničky Milady Horákové.

Jana Kánská (narozena 1933) je jediné dítě Milady Horákové, právničky, členky národně sociální strany, političky, poslankyně, která byla za války vězněna nacisty, mučena a hrozila jí trest smrti.

JANA KÁNSKÁ O FILMU MILADA

Komunisty byla matka tehdy šestnáctileté Jany Kánské zatčena v září 1949, ve vykonstruovaném monstrprocesu „s reakčními zločinci, kteří ve službách západních imperialistů organizovali obnovení kapitalismu,“ a odsouzena k trestu smrti. Poprava se konala 27. června 1950.

Po vykonstruovaném procesu vedeném proti své matce Miladě Horákové prožívala velmi intenzivně. Po justiční vraždě se Janě Kánské podařilo opustit komunistické Československo a dostal se za otcem do USA.

Dopisy matky, které Milada Horáková psala své rodině v posledních hodinách svého života, Jana Kánská dostala, když se v roce 1990 vracela po 20 letech do Čech z USA. Předala jí je tehdejší ministryně spravedlnosti Dagmar Burešová.

Do Česka Jana Kánská přijela také roku 2012, když byla jako členka Konfederace politických vězňů oceněna Muklovským válečným křížem.

O komunismu tehdy Jana Kánská pro Český rozhlas mj. řekla: "Pořád se tady vyskytují vlivy, které lákají k ideálu komunismu, který ovšem není vykreslen tak, jak skutečně vypadal. Tady se komunismus stále vykresluje jako vrcholná sociální politika nebo vrcholné sociální cítění. Jenomže ono to tak není. Ono je to jenom takové pozlátko, ale to, co potom přijde jako důsledek, je potřeba připomenout, protože my si to pamatujeme, co jsou ty důsledky."

O osudu Milady Horákové natočil životopisný snímek Milada (2017) režisér David Mrnka. Pro roli zavražděné političky si vybral izraelskou herečku Ayelet Zurer. Janu Kánskou ztvárnil coby tříletou Daniel Rchichev, třináctiletou Karina Rchichev a Taťjana Medvecká jako sedmapadesátiletou.

O JANĚ KÁNSKÉ ČTĚTE ZDE>>

Jana Kánská se provdala za profesora ekonomie Karla Kánského, s nímž má dvě děti.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Woody Harrelson
Woody Harrelson
zobrazit profil Petr Čejka
Petr Čejka
zobrazit profil Tomáš Klus
Tomáš Klus
zobrazit profil Shameik Moore
Shameik Moore
zobrazit profil Jan Maršál
Jan Maršál
zobrazit profil Jája Dvořáková
Jája Dvořáková
zobrazit profil Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
zobrazit profil Roman Bělor
Roman Bělor