Související celebrity

Životopis

Fotograf Jan Šibík, dlouholetý spolupracovník časopisu Reflex, dostal desítky cen, dvakrát hlavní cenou v soutěži Czech Press Photo a stal se laureátem Golden Prisma Award.

Ve svých fotografických začátcích se coby fotbalový fanoušek Jan Šibík zaměřoval na záběry z utkání, které začal propojovat se snímky v tomto sportu četných potyček.

JAN ŠIBÍK NA REFLEX.CZ

Během stovek cest do všech koutů světa Jan Šibík zachytil konec komunismu v Evropě, pád berlínské zdi, Sametovou revoluci 1989 i krvavý zánik Ceauşescova režimu v Rumunsku. Byl svědkem masakrů v Sieře Leone a Libérii, hladomoru v Súdánu, Somálsku a Etiopii.

Zaznamenal následky zemětřesení v Arménii i Turecku, exodus iráckých Kurdů do Íránu. Jan Šibík fotil válku v Afghánistánu, Chorvatsku, Bosně, Kosovu, Čečensku, Náhorním Karabachu, Jihoafrické republice nebo v Iráku.

Na fotografiích, které byly k vidění na řadě výstav nejen v Česku, ale i v zahraničí, Jan Šibík zachytil také genocidu ve Rwandě, uprchlické tábory v Tanzanii, Súdánu, Haiti, Angole a Somálsku, dále pak konflikt v Palestině, epidemii AIDS na Ukrajině nebo děsivé následky přívalových vln.

Fotoreportérem a hlavním fotografem časopisu Reflex se Jan Šibík stal roku 1993. Dal tomuto uznávanému a úspěšnému týdeníku přednost před nabídkou spolupráce s americkou agenturou AP.

Na svém kontě má Jan Šibík také organizování humanitárních sbírek.

O JANU ŠIBÍKOVI ČTĚTE ZDE>>

První hlavní cenu Czech Press Photo Jan Šibík získal v roce 1995, další pak čtyři roky nato. V průběhu let bodoval na Czech Press Photo ve většině kategorií (Aktualita, Každodenní život, Reportáž, Lidé, o kterých se hovoří, Sport, Věda a technika).

Kromě toho Jan Šibík obdržel mj. hlavní cenu Fujifilm Press Photographer 1997 a 1999 nebo Golden Prisma Award 2007 (kategorie fotografické kalendáře).

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Vladimír Horák
Vladimír Horák
zobrazit profil Jiří Oberfalzer
Jiří Oberfalzer
zobrazit profil Michal Gulaši
Michal Gulaši
zobrazit profil Filip Tomsa
Filip Tomsa
zobrazit profil Petr Zahradníček
Petr Zahradníček
zobrazit profil Jiří Čapka
Jiří Čapka
zobrazit profil Vojtěch Štursa
Vojtěch Štursa
zobrazit profil Michaela Krupičková
Michaela Krupičková