Jef Kratochvil

Jef Kratochvil

Datum narození: 30. 6. 1943
Datum úmrtí: 4. 3. 2018
Místo narození: Ivančice
Profese: fotograf
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Umělecký a reportážní fotograf Josef Jef Kratochvil, který ve svém oboru patřil ke špičce, v únoru 2018 podlehl zákeřné nemoci. Bylo 74 let.

Fotografovat Josef Kratochvil začal po návratu z vojny. Na prahu 70. let 20. století vznikl jeho pseudonym Jef a to, když pod jedním snímkem v tisku omylem vypadla dvě písmena z křestního jména Josef.

Po Sametové revoluci Jef Kratochvil stál společně s několika přáteli u zrodu prvního erotického časopisu v tehdejším Československu s názvem Lucky Boy. Kromě této záliby se věnoval focení portrétů hercům a politikům. Publikoval v časopise Colosseum a v kulturních novinách New Express.

Jef Kratochvil se stal dvorním fotografem Městského divadla Brno a šéfredaktorem tamního časopisu Dokořán. V něm měl možnost prezentovat své snímky z představení i mimo ně. Roku 1999 byl nominován na Cenu Alfréda Radoka za divadelní fotografii.

O JEFU KRATOCHVÍLOVI ČTĚTE ZDE>>

V příbuzenstvu měl Jef Kratochvil hned několik významných osobností. Děda Josef Kratochvil byl filosof, otec Josef Kratochvil pedagog, bratr Jiří Kratochvil spisovatel a strýc Antonín Kratochvil předsedal exilovému Pen klubu.

Fotograf Josef Jef Kratochvil zemřel 4. března 2018. Ve svých 74 letech podlehl zákeřné chorobě, s níž několik měsíců bojoval.

 

Další Umělci

zobrazit profil Martin Janecký
Martin Janecký
zobrazit profil David Moješčík
David Moješčík
zobrazit profil Kristýna Coufalová
Kristýna Coufalová
zobrazit profil Alice Stodůlková
Alice Stodůlková
zobrazit profil Andrea Nesvadbová
Andrea Nesvadbová
zobrazit profil Matyáš Adamec
Matyáš Adamec
zobrazit profil Sára Saudková
Sára Saudková