Albert II. Monacký

Albert II. Monacký

Datum narození: 14. 3. 1958
Místo narození: Monaco-Ville, Monako
Profese: kníže monacký
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Albert II., syn knížete Rainiera III. a kněžny Grace Kellyové, se roku 2005 stal knížetem monackým. V polovině března 2020 bylo zjištěno, že má pozitivní testy na koronavirus.

Kníže monacký Albert II. je aktivní sportovec. V letech 1988, 1992, 1994, 1998 a 2002 se zúčastnil zimních olympijských her v jízdě na bobech a v letech 1985 a 1986 se rallye Paříž-Dakar.

ALBERT II. SE VRHNUL DO STŘEDOZEMNÍHO MOŘE

V dubnu 2006 Albert II. pokořil severní pól. Tato expedice měla veřejnost upozornit na problém globálního oteplování. Tři roky nato dobyl jižní pól a je tak historicky úřadující hlavou státu, která stanula na obou pólech planety.

Albert II. se členem Mezinárodního olympijského výboru, předsedou Monacké federace plavání, Monackého Yacht klubu a Monacké atletické federace, Monackého olympijského výboru a Monacké federace moderního pětiboje.

Už dědeček Alberta II. John Brendan Kelly byl americký veslař a trojnásobný olympijský vítěz.

V červnu 2006 státník založil Nadaci Alberta II. Monackého, zaměřenou na ochranu přírody a trvale udržitelný rozvoj. Klimatické změny, biodiverzita a voda jsou tři hlavní obory zájmu této organizace.

V březnu 2020 bylo zjištěno, že testy knížete Alberta II. na koronavirus jsou pozitivní.

O KNÍŽETI ALBEROVI II. ČTĚTE ZDE>>

Albert II. pochází z dynastie Polignac-Grimaldi. Jeho otec byl kníže Rainier III. a matka kněžna Grace Kellyová. V červenci 2011 se jeho manželkou a tím i monackou kněžnou stala bývalá jihoafrická plavkyně Charlene Wittstocková (narozena 1978). Páru se 10. prosince 2014 narodila dvojčata Jacques a Gabriella, která se v tomto pořadí stala následníky knížete Alberta. Státník má celkem čtyři děti, z toho dvě nemanželské.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jean-Claude van Damme
Jean-Claude van Damme
zobrazit profil Marek Hrstka
Marek Hrstka
zobrazit profil Marek Salvet herec
Marek Salvet herec
zobrazit profil Tomáš Koláčný
Tomáš Koláčný
zobrazit profil Monika Marešová-Poslušná
Monika Marešová-Poslušná
zobrazit profil Václava Jandečková
Václava Jandečková
zobrazit profil Adéla Gondíková
Adéla Gondíková
zobrazit profil Jakub Štáfek
Jakub Štáfek