Petr Macek

Petr Macek

Datum narození: 23. 4. 1981
Místo narození: Praha
Profese: novinář, spisovatel, scenárista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Spisovatel a novinář Petr Macek se věnuje zejména detektivním románům s postavou Sherlocka Holmese, biografiím českých osobností a tvorbě komiksových scénářů.

Do světa Sherlocka Holmese Petr Macek vstoupil zatím třikrát – v románech Golemův stín, Případ dobře vychlazené pomsty a v příběhu Sherlock Holmes a Hitlerův posel smrti. Ten byl namluven i jako audiokniha, v níž si role rozdělili Jan Přeučil   (Holmes), Jan Vágner (Watson), Jiřina Bohdalová (královna Victorie), Vladimír
Brabec, Jiří Dvořák a Jana Postlerová. Tyto knihy byly přeloženy a publikovány také v angličtině či italštině.

Společně s oceňovaným výtvarníkem Petrem Koplem je Petr Macek autorem komiksových seriálů Dechberoucí Zázrak, Pérák a Conan. Dechberoucí Zázrak je původní český superhrdina, jehož příběhy vycházely ve vlastním časopise, seriály o Pérákovi a o Conanovi jsou součástí časopisu ABC a průběžně se dočkávají souborných vydání.

Coby novinář je Petr Macek vyhledávaným autorem uměleckých biografií. Na knihách spolupracoval s herečkami Ivou Janžurovou (Včera, dnes a zítra), Jiřinou Bohdalovou (Vždycky upřímná Jiřina Bohdalová), režisérem Václavem Vorlíčkem (Pane, vy jste režisér) nebo zpěvačkou Helenou Vondráčkovou (Každá trampota má svou mez). Sestavil také vzpomínkovou knihu Takový byl Karel Gott. Knihy 1968 očima 50 a 1989 očima 30 mapují historické milníky vývoje Československa prostřednictvím svědectví známých osobností.

Pro televize Nova a Prima Petr Macek napsal řadu scénářů pro různé dokumentární cykly.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Bohouš Josef
Bohouš Josef
zobrazit profil Milan Chladil
Milan Chladil
zobrazit profil Ivan Vyskočil
Ivan Vyskočil
zobrazit profil Jaroslav Čejka
Jaroslav Čejka
zobrazit profil Theodor Gebre Selassie
Theodor Gebre Selassie
zobrazit profil Hana Vagnerová
Hana Vagnerová
zobrazit profil Kateřina Pechová
Kateřina Pechová
zobrazit profil Mathilda Nostitzová
Mathilda Nostitzová