Jan Richter

Jan Richter

Datum narození: 28. 11. 1967
Místo narození: Vrchlabí
Profese: politik hnutí ANO 2011, voják z povolání, pedagog
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Politik hnutí ANO 2011 Jan Richter v parlamentních volbách 2021 obhájil poslanecký mandát. Do Sněmovny byl zvolen v Ústeckém kraji.

Po Středním odborném učilišti dopravním v Plzni a Střední vojenské automobilní škole v Nitře byl Jan Richter do roku 1989 vojákem z povolání.

Jan Richter vystudoval vychovatelství pro speciálně pedagogické instituce na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a ještě obory školský management a sociální pedagogika a také obor teorie a praxe přípravného řízení.

Richter dělal na obraně i na základce

Pracoval mj. na ministerstvu obrany, v Bezpečnostní službě IBIS nebo na základní škole. Jan Richter se též věnoval výzkumu otázek koncepce náhradní výchovné péče či problematice výchovy dětí z funkčních a dysfunkčních rodin.

Ve vzdělávací společnosti EDOST Chomutov Jan Richter přednášel pracovní právo, rodinné právo a Listinu základních práv a svobod.

Do politiky se Jan Richter neúspěšně pokusil vstoupit ve volbách 2010, kdy se jako nestraník za SNK ED nedostal do Zastupitelstva města Kadaň. Podařilo se mu to ve volbách 2014, to už byl od roku 2012 členem hnutí ANO 2011. Ve volbách 2018 mandát neobhájil.

Ve volbách 2016 Jan Richter usedl do Zastupitelstva Ústeckého kraje. Ve volbách 2020 už nekandidoval.

V předčasných parlamentních volbách 2013, po pádu vlády Petra Nečase, Jan Richter nebyl zvolen do Sněmovny. Křeslo v dolní komoře mu vynesly volby 2017. Ve volbách 2021 poslanecký mandát obhájil.

Mezi koníčky Jana Richtera patří mj. cestování.

Jan Richter je ženatý. Má dvě dcery a syna.

 

Další Politici

zobrazit profil Jiří Čejka
Jiří Čejka
zobrazit profil Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý
zobrazit profil Jiří Štěpán
Jiří Štěpán
zobrazit profil Bašár Asád
Bašár Asád
zobrazit profil Jaroslav Tvrdík
Jaroslav Tvrdík
zobrazit profil Lubomír Volný
Lubomír Volný