Martin Urza

Martin Urza

Datum narození: 4. 6. 1987
Místo narození: Plzeň
Profese: programátor, youtuber, publicista, učitel, podnikatel
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Martin Urza, zakladatel protestní strany se zkratkou Nevolte Urza.cz, do parlamentních voleb 2021 vkročil jako její jediný pražský kandidát.

O politiku se Martin Urza, rodným jménem Martin Brejcha, začal zajímat již v 11 letech. Po gymnáziu v rodné Plzni studoval informatiku na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy univerzity v Praze a absolvoval také několik ekonomických předmětů.

MARTIN URZA MĚL VÁŽNOU NEHODU

Již během studia vysoké školy začal Martin Urza podnikat v oblasti poskytování softwaru. Posléze pracoval jako programátor nebo též učil informatiku na soukromém gymnáziu.

Poté, co Martin Urza řadu měsíců pracoval na článku, ve kterém chtěl vyvrátit argumenty anarchokapitalistů, zejména problematiku vymáhání práva, se sám stal anarchokapitalistou. (Anarchokapitalismus je politická a ekonomická teorie, jež usiluje o eliminaci státu resp. státního monopolu ve prospěch neregulovaného volného trhu, soukromého vlastnictví, libertariánského výkladu osobní svobody a principu neagrese.)

Podílel se na zrodu webových stránek Mises.cz, které se staly součástí aktivit spolku Ludwig von Mises Institut. V roce 2017 Martin Urza se svou tehdejší snoubenkou (vzali se roku 2018) Terezou Sladkovskou založil spolek Svobodný přístav, který zastřešil jejich tvorbu a popularizování anarchokapitalistických a libertariánských myšlenek.

O anarchokapitalismu Martin Urza také přednáší. Je autorem knihy s názvem Anarchokapitalismus (2018).

V roce 2021 Martin Urza s chotí založili protestní politickou stranu Nevolte Urza.cz (Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou.)

O MARTINU URZOVI ČTĚTE ZDE>>

Marin Urza se stal pražským kandidátem pro parlamentní volby 2021. S výjimkou Plzeňského kraje postavila strana všude jen jediného kandidáta.

O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2021 ČTĚTE ZDE>>

 

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Karel Komárek
Karel Komárek
zobrazit profil Jana Plodková
Jana Plodková
zobrazit profil Zbyněk Linhart
Zbyněk Linhart
zobrazit profil Adéla Šeďová
Adéla Šeďová
zobrazit profil Andrej Babiš
Andrej Babiš
zobrazit profil Roman  Šmucler
Roman Šmucler
zobrazit profil Terezie Holovská
Terezie Holovská
zobrazit profil Celeste Buckingham
Celeste Buckingham