Dalimil Klapka

Datum narození: 22. 5. 1933
Datum úmrtí: 14. 6. 2022
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Dalimil Klapka se proslavil jako uznávaný a vyhledávaný dabér. Svůj hlas propůjčil americkému herci Peteru Falkovi, který ztvárnil poručíka Columba.

Po gymnáziu Dalimil Klapka absolvoval pražskou DAMU. Přes tři desítky let účinkoval v dnešním Švandově divadle. Kromě toho jej diváci mohli vidět mj. v Divadle v Dlouhé, v Činoherním klubu nebo v Divadle na Fidlovačce.

DALIMIL KLAPKA: DĚDA VYMYSLEL TĚSNOPIS

Klapka měl dvě role v Simsonových

Před kamerou Dalimil Klapka ztvárnil především menší role. Zato mnohem více prostoru dostal v dabingu. Na svém kontě má několik stovek postav. Mezi nejznámější patří detektiv Columbo ve stejnojmenném seriálu, jehož ztvárnil americký herec Peter Falk.

Zapsal se i do animované tvorby. V oblíbených Simpsonových Dalimil Klapka propůjčil svůj hlas řediteli Seymouru Skinnerouvi a dědovi Abrahamu Simpsonovi.

Bezmála dvacet let Dalimil Klapka vyučoval herectví na Pražské konzervatoři a léta spolupracoval s Českým rozhlasem.

Dalimil Klapka dostal cenu za dabing

Koncem roku 2019 Dalimil Klapka utrpěl zranění ramene v autobusu, kde spadl ze sedadla a dopadl na dveře. Později onemocněl rakovinou, která jej společně s koronavirovou pandemií a ztrátou hlasu připravila o práci.

V roce 2001 dostal Dalimil Klapka Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

O DALIMILU KLAPKOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Stankou měl Dalimil Klapka dva syny a již dospělá vnoučata, která z něj udělala pradědečka.

Uznávaný dabér Dalimil Klapka zemřel 14. června 2022. Bylo mu 89 let.

 

Články o celebritě

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil? Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil? S koncem roku nastává čas bilancování, kdo nás ze slavných a oblíbených osobností opustil. Zavzpomín... číst článek
Hvězda Harryho Pottera zesnula: Leslie Phillips (†98) propůjčil hlas jednomu důležitému předmětu! Hvězda Harryho Pottera zesnula: Leslie Phillips (†98) propůjčil hlas jednomu důležitému předmětu! Britský herec Leslie Phillips je tuzemskému divákovi nejvíce známý asi jako hlas Moudrého klobouku z... číst článek
Pohřeb legendy žurnalistiky Zdeňka Velíška (†89): Odešel noblesní džentlmen Pohřeb legendy žurnalistiky Zdeňka Velíška (†89): Odešel noblesní džentlmen Dvacet let nesměl kvůli komunistům dělat žurnalistiku, ale po revoluci se Zdeněk Velíšek (†89) vráti... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
zobrazit profil Nicola Coughlan
Nicola Coughlan
zobrazit profil Andrea Černá
Andrea Černá
zobrazit profil Meta Golding
Meta Golding
zobrazit profil Kateřina  Janečková
Kateřina Janečková
zobrazit profil Zoran Pingel
Zoran Pingel
zobrazit profil Tomáš Dastlík
Tomáš Dastlík
zobrazit profil Daniela Choděrová
Daniela Choděrová