Pavel Rímský

Pavel Rímský

Datum narození: 28. 2. 1949
Místo narození: Pardubice
Profese: herec a dabér
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Pavel Rímský má specifický hlas, který z něj dělá vyhledávaného dabéra. Jeho hlasem česky mluví například Sylvester Stallone. Namluvil i řadu audioknih.

Pavel Rímský je otcem herců Prokopa Rímského a Kryštofa Rímského, bratrem písničkáře Petra Rímského a synem divadelního režiséra Pavla Rímského.

PAVEL RÍMSKÝ S MASKOU SMRTI

Po absolvování JAMU získal angažmá v Divadle Vítězného února v Hradci Králové. Zde hrál v experimentálním divadélku Dílna 24, které bylo komunistickým režimem zakázáno, což mělo za následek, že nemohl najít žádné uplatnění v oboru, a musel po nějakou dobu pracovat jako recepční v hotelu. Poté, co se mohl vrátit na divadelní prkna, působil ve Státním divadelním studiu v Praze, v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, v Realistickém divadle Z. Nejedlého (později Labyrint) a v Městských divadlech pražských. Od roku 1997 je Pavel Rímský členem uměleckého souboru Divadla na Vinohradech. Za léta své divadelní kariéry ztvárnil desítky rolí. Například v Caligulovi, v Plačícím satyrovi či v představení Hašler, jež na písně Karla Hašlera napsal Pavel Kohout. Režie se ujal ředitel divadla Tomáš Töpfer.

Od 70. let 20. století se začal Pavel Rímský objevovat jak na televizní obrazovce, tak na filmovém plátně, a to stále častěji. Hrál v snímcích Koncert, Kamarád do deště 2, Divoká srdce, Citlivá místa, Učitel tance, Hanele, Roc(k) podvraťáků. Hojně je obsazován i do seriálové tvorby. Vzpomeňme například na Dobrodružství kriminalistiky, Hříchy pro diváky detektivek, Zdivočelou zem, Pojišťovnu štěstí, 3+1 s Miroslavem Donutilem, Bazén, Nevinné lži, České století, Policii Modrava, Atentát a na nekonečný seriál TV Nova Ulice.

Ceněn je Pavel Rímský též pro svůj osobitý hlas, díky němuž se stal hvězdou českého dabingu. Namluvil komentáře k řadě dokumentárních pořadů; dabuje Sylvestera Stalloneho.

 

Další Herci

zobrazit profil Klára Issová
Klára Issová
zobrazit profil Vlastimil Zavřel
Vlastimil Zavřel
zobrazit profil Ondrej  Kovaľ
Ondrej Kovaľ
zobrazit profil Kryštof Rímský
Kryštof Rímský
zobrazit profil Marie Kyselková
Marie Kyselková
zobrazit profil Michael Sheen
Michael Sheen
zobrazit profil Ema Švábenská
Ema Švábenská
zobrazit profil Tomáš Matonoha
Tomáš Matonoha