Petr Rímský

Petr Rímský

Datum narození: 28. 12. 1955
Místo narození: Kolín
Profese: písničkář, kytarista, pedagog

Související celebrity

Životopis

Petr Rímský je bratrem známého herce a dabéra Pavla Rímského. Oba mají stejně podmanivý hlas. V showbyznysu uspěli i jejich potomci.

Otec Petra a Pavla Rínských byl divadelní režisér. Synové Pavla Rímského - Prokop a Kryštof Rímský - jsou herci. Písničkář Petr Rímský si vychoval hudebníka Štěpána Rímského.

Petr Rímský dostal autorské Porty

V tvorbě Petra Rímského se s folkem mísí zejména prvky šansonu, jazzu a blues. Zazářil ve druhé polovině 80. let 20. století v nejslavnějším období Porty, kterou tehdy navštěvovalo až 30 tisíc diváků. Mezi tehdejší písničkářskou elitu ho vynesly písně Blues o hvězdě a Křídla a kopyta, za něž obdržel autorské Porty (1986 a 1988), dále pak skladby A ještě radši se vracím či Šašek.

S KÝM PETR RÍMSKÝ SPOLUPRACOVAL?

Petr Rímský není jen hudebník, ale také teoretik a kytarový pedagog. Řadu let přednáší v Muzikantské škole, kterou založil a jež nese jeho jméno. Je autorem hudebně naučných publikací Akordy a jak na ně... 1440 kytarových akordů, Na kytaru od začátku, Hudební nauka 1-3.

Rímský vydal řadu skvělých zpěvníků

V 90. letech 20. století Petr Rímský působil jako hudební publicista, šéfredaktor, ale i vydavatel časopisu HITBOX - magazín s písničkami. V někdejším stejnojmenném nakladatelství vydal řadu výborně zpracovaných kompletních zpěvníků (Karla Kryla, Jaromíra Nohavici, Karla Plíhala, Evergreens 1-4), asi tisíc písní jako přílohy zmíněného magazínu a řadu dalších muzikantských příruček. Byl producentem festivalu FOLKY - NEFOLKY nebo např. Prvního mezinárodního romského festivalu.

Petrovi Rímskému vyšlo profilové album Zákon o zachování lásky, na němž účinkuje i jeho syn Štěpán, který hraje na fagot a kontrafagot.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Jaroslav Petrásek
Jaroslav Petrásek
zobrazit profil Felix Slováček
Felix Slováček
zobrazit profil Michal Vavro
Michal Vavro
zobrazit profil Daniel Barták
Daniel Barták
zobrazit profil Jaroslav Uhlíř
Jaroslav Uhlíř
zobrazit profil Andrew Lloyd Webber
Andrew Lloyd Webber
zobrazit profil Marek Fryčák
Marek Fryčák
zobrazit profil Martin Rausch
Martin Rausch