Radek Banga

Radek Banga

Datum narození: 27. 3. 1982
Přezdívka: Gipsy
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, rapper, textař
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Radek Banga, rapper, textař a zpěvák, se proslavil pod pseudonymem Gipsy, který odkazuje k jeho romskému původu.

Stal se jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších Romů v Česku. Se svou kapelou Gipsy.cz Radek Banga hraje neotřelou směsici rappu, rómské hudby, hip-hopu a popu.

Radek Banga bodoval na Andělech

Inspirací k psaní hudby mu jistě byl i jeho tvrdý osud, jednu dobu Radek Banga musel dokonce žít na ulici. Nejvíce jej proslavil dnes už kultovní song Romano Hip Hop, který se hojně hrál dokonce i na MTV.

V roce 2006 kapela Gipsy.cz v čele s Radkem Bangou vyhrála cenu Anděl v kategorii Objev roku a v následujícím roce se Radek Banga stal národním velvyslancem Evropského roku rovných příležitostí pro všechny.

Banga napsal píseň pro Gotta

V roce 2009 Radek Banga se svou skupinou Gipsy.cz zastupoval Českou republiku v mezinárodní hudební soutěži Eurosong. Jejich skladba Aven Romale byla ale bohužel neúspěšná a stala se první písní v historii, která nezískala ani jeden hlas.

Oproti tomu v roce 2014 zaznamenal Radek Banga opět další velký úspěch, když si jej jako hosta na své turné vybral sám Karel Gott. Radek Banga také pro Mistra napsal píseň Tak pojď se mnou.

V roce 2012 se Radek Banga tajně oženil s o osm let mladší přítelkyní Veronikou Konopíkovou. Ta mu dala do pořádku nejen domácnost, ale stala se zároveň i jeho manažerkou. Díky ní se tak v té době téměř rozpadlá kapela Gipsy.cz dala opět dohromady.

Ve StarDance skončil Banga čtvrtý

V roce 2015 se Radek Banga účastnil sedmé řady soutěže StarDance. S půvabnou taneční partnerkou Terezou Bufkovou vypadli těsně před finálovým kláním. Skončili na čtvrtém místě.

Ve volném čase se Radek Banga nevěnuje jen tanci a manželce, ale např. objíždí základní školy se svým projektem Když chceš, tak to dokážeš.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Michal Dvořák
Michal Dvořák
zobrazit profil Ben Cristovao
Ben Cristovao
zobrazit profil Ronnie Wood
Ronnie Wood
zobrazit profil Till Lindemann
Till Lindemann
zobrazit profil Jaroslav Uhlíř
Jaroslav Uhlíř
zobrazit profil Pekař (Petr Štolba)
Pekař (Petr Štolba)
zobrazit profil Láska (Václav Vaňura)
Láska (Václav Vaňura)