Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko

Datum narození: 30. 8. 1954
Místo narození: Kopys, Bělorusko
Výška: 182 cm
Profese: 1. prezident Běloruska, učitel, někdejší ředitel sovchozu
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Alexandr Lukašenko, který je označován za posledního diktátora v Evropě, se 20. července 1994 stal prvním prezidentem Běloruska.

Ve škole byl Alexandr Lukašenko, celým jménem Alexandr Grigorjevič Lukašenko, problémovým žákem a v době dospívání muselo být jeho chování řešeno ve spolupráci s příslušníky milice.

ALEXANDR LUKAŠENKO - CO MĚL S ANGELOU MERKEL?

Podpořil puč proti Gorgačovovi

V roce 1975 Alexandr Lukašenko absolvoval Učitelský ústav v Mogilevě. Po vojenské službě, vstupu do Komunistické strany Sovětského svazu a absolvování Běloruské zemědělské akademie v Horkách s diplomem učitele historie, společenských věd a ekonomie a byl v letech 1987 až 1994 ředitelem sovchozu Goroděc.

V roce 1991 Alexandr Lukašenko podporoval Srpnový puč proti sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi. Stoupence běloruské nezávislosti považoval za zrádce a agenty západního imperialismu.

Jako jediný poslanec Nejvyššího sovětu Běloruské sovětské socialistické republiky, jímž byl v letech 1991 až 1994, Alexandr Lukašenko hlasoval proti ratifikaci Bělověžských smluv o vytvoření Společenství nezávislých států z 8. prosince 1991.

Poprvé Lukašenko porazil Kebiče

V prvním kole prezidentských voleb Alexandr Lukašenko předstihl stoupence nezávislosti Stanislava Šuškeviče a Zenona Pazňaka, ve druhém porazil premiéra Vjačeslava Kebiče. Chudé Belorusy přesvědčil přísliby ukončení tzv. zlodějské privatizace a také utužení politických a ekonomických vztahů s Ruskem.

Prezidentem se Alexandr Lukašenko poprvé stal 20. července 1994. Dva roky nato prosadil pomocí referenda o ústavě prodloužení svého funkčního období a rozšíření prezidentských pravomocí. Znovu byl zvolen v letech 2001, 2006, 2010 a 2015.

Lukašenko se stal hlavou státu šestkrát

Šesté vítězství v prezidentských volbách v srpnu 2020 bylo velmi kontroverzní. Oponentka Alexandra Lukašenka Svjatlana Cichanouská měla velkou podporu voličů. Po jeho vyhlášení vítězem voleb se konaly mohutné demonstrace a stávky po celé zemi. Jako prezidenta jej neuznávají mj. Spojené státy, Německo, Polsko, Česko či Litva.

Coby hlava státu Alexandr Lukašenko nechvalně proslul pronásledováním politických odpůrců. Např. v červnu 2001 bylo třicet představitelů opozice na prezidentův příkaz zavražděno „oddíly smrti“ nebo v květnu 2021 byl zatčen opoziční novinář a kritik režimu Raman Pratasevič a odsouzen k trestu smrti.

Alexandr Lukašenko je držitelem řady vyznamenání, např. Pamětní medaile 850. výročí Moskvy (1997) či Řádu Alexandra Něvského (2014) „za jeho velký osobní příspěvek k rozvoji tradičních přátelských vztahů mezi Ruskem a Běloruskem, prohloubení oboustranné spolupráce v politické, obranné, hospodářské a sociální oblasti“.

O ALEXANDRU LUKAŠEKOVI ČTĚTE ZDE>>

Narodil se svobodné matce Jekatěrině Lukašenkové. Totožnost jeho otce není veřejně známa - podle medií byl Rom, anebo Žid. Alexandr Lukašenko se považuje za stoprocentního Bělorusa.

V roce 1975 si vzal pedagožku Galinu Rodionovnu Želnerovičovou, s níž se seznámil na gymnáziu. Mají spolu syny Viktora (*1975) a Dmitrije (*1980). V roce 2004 se Alexandru Lukašenkovi narodil nemanželský syn Nikolaj, kterého na svět přivedla jeho bývalá prezidentská osobní lékařka Irina Abelska. Coby prezident se stal i dědečkem.

O VÁLCE NA UKRAJINĚ ČTĚTE ZDE>>

 

Články o celebritě

Putinův rok 2023: Zvěsti o chatrném zdraví či dvojnících, smrt Prigožina i rande s Kimem Putinův rok 2023: Zvěsti o chatrném zdraví či dvojnících, smrt Prigožina i rande s Kimem Rok 2023 přinesl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi řadu strastí i dílčích neúspěchů. Potýkat s... číst článek
Smrt Prigožina si objednal Putinův tajemník Patrušev? Braková historka, říká Kreml Smrt Prigožina si objednal Putinův tajemník Patrušev? Braková historka, říká Kreml Srpnová smrt zakladatele žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Jevgenije Prigoži... číst článek
Klimatická konference COP28: Ozbrojené konflikty, protesty a šílené vedro i symbolika módních doplňků Klimatická konference COP28: Ozbrojené konflikty, protesty a šílené vedro i symbolika módních doplňků Klimatická konference COP28 je přehlídkou odlišných názorů nejen na klima, ale i na probíhající vále... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Robert Plaga
Robert Plaga
zobrazit profil Stanislav Blaha
Stanislav Blaha
zobrazit profil Vítězslav Jandák
Vítězslav Jandák
zobrazit profil Barbora Kořanová
Barbora Kořanová
zobrazit profil Eva Rajchmanová
Eva Rajchmanová
zobrazit profil Lumír Aschenbrenner
Lumír Aschenbrenner
zobrazit profil Jan Mládek
Jan Mládek
zobrazit profil Jiří Snížek
Jiří Snížek